... ...

Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Wijdemeren boos op VBOB

Wijdemeren, 17 april 2004. De gemeente Wijdemeren is niet blij met de publiciteit die de VBOB heeft gezocht over het kappen van beuken aan het Noordereinde in 's-Graveland. Zij stuurde onderstaand persbericht.

persbericht

Gemeente betreurt onjuistheden in media
Kappen beuk Noordereinde noodzaak

Vrijdag 9 april is aan het Noordereinde in opdracht van de gemeente Wijdemeren een door schimmels aangetaste beuk gekapt. Deze zieke boom zou in eerste instantie op maandag 6 april gekapt worden door middel van een noodrooivergunning. De Baarnse Vereniging voor Behoud van Oude Bomen maakte hiertegen bezwaar. Bij toetsing door de rechter is de verleende kapvergunning in stand gebleven.

De gemeente betreurt het dat door de Vereniging voor Behoud van Oude Bomen in de media beweringen zijn gedaan die onjuist zijn en geen recht doen aan het beleid van de gemeente Wijdemeren en de zorgvuldigheid van het onderzoek van het ingehuurde boomverzorgingbedrijf Pius Floris Boomverzorging Amsterdam. Oude bomen weghalen is iets wat de gemeente Wijdemeren niet graag doet. Als de situatie het toelaat heeft een goede onderhoudsbeurt altijd de voorkeur. Al kan de gemeente bij haar beoordelingen niet alleen rekening houden met de pracht van bomen, maar ook met de veiligheid op de weg en van de omwonenden.

Gecertificeerde bedrijven
De rij oude beuken aan het Noordereinde worden al jaren door de buitendienst van voormalige gemeente ’s-Graveland en nu de gemeente Wijdemeren in de gaten gehouden. Dit omdat ze duidelijke gebreken vertonen. De afgelopen 7 jaar zijn er dan ook 7 zieke beuken weggehaald en hebben de andere beuken goed onderhoud gehad aan takken, stam en wortels. De gemeente Wijdemeren werkt op dit gebied alleen met gespecialiseerde en gecertificeerde boomverzorgingbedrijven. Deze bedrijven beschikken over speciaal geschoolde en zeer ervaren boomdeskundigen. Daarnaast bezitten zij een diversiteit aan technische middelen om dieper te kijken dan alleen de buitenkant.

Veiligheid
De conclusie van onderzoeksrapport over de toestand van de betreffende beuk was begin maart heel duidelijk: “Met spoed vellen in verband met een hoog risico op windworp en verhoogd risico op letselschade”. Als wegbeheerder, boombeheerder en als verantwoordelijke voor de veiligheid negeert de gemeente Wijdemeren een dergelijke beoordeling niet. Voor een andere beuk luidde het advies: “Op korte termijn verwijderen in verband met breukgevoeligheid van stam en wortels”. Voor deze boom zal nu de reguliere bezwarenprocedure worden doorlopen. Daarmee volgt de gemeente de uitspraak van de rechter volledig.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktMatige wind18º Naar volgende bericht