Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Moens: Ter Sype in IJskast

Loosdrecht, 12 augustus 2006

Er rust geen zegen op bouwplan Ter Sype. Nu wil Hilversum wel praten over het bouwplan, maar nu wil gedeputeerde Albert Moens niet verder.

Speelbal


In rood het plan Ter Sype, links van het vliegveld.

Het bouwplan Ter Sype in Loosdrecht (500 woningen) is een speelbal van overheden. Het plan ligt weliswaar in Wijdemeren, maar omdat het naast vliegveld Hilversum ligt, bemoeien het ministerie van VWS, de provincies Noord-Holland en Utrecht en de gemeenten Hilversum en De Bilt zich ook met de plannenmakerij. Om Ter Sype mogelijk te maken moet een baan van het vliegveld gedraaid worden i.v.m. geluidsnormen. Dat leidt elders tot meer geluid. Vandaar de bestuurlijke kakafonie.

Simone Stevens schrijft vandaag in de G&E dat gedeputeerde Albert Moens nu onverwacht niet verder wil met de plannen. Tot voor kort was Noord-Holland genegen om mee te werken, maar wilde Hilversum niet. Deze week lijken de rollen omgedraaid. Hilversum verklaarde zich enkele dagen geleden bereid om met Wijdemeren te praten over oplossingen.

Moens: Ter Sype in de ijskast.

Gedeputeerde Albert Moens van Noord-Holland heeft nu echter laten weten dat hij de besluitvorming over Ter Sype in de ijskast zet. Hij heeft met de staatssecretaris gesproken over het vliegveld. Dat leidde ertoe dat hij wil wachten op de nieuwe Wet Luchtvaart. Die nieuwe wet, die volgend jaar in werking treedt, maakt Noord-Holland tot het bevoegd gezag over het vliegveld. Bovendien wijzigen de Europese geluidsnormen. De reden waarom de staatssecretaris nu niet wil meewerken is gelegen in het feit dat de gemeenten in de regio het onderling niet eens zijn (waren?).

Van Oudheusden teleurgesteld

Het Loosdrechtse statenlid Wim van Oudheusden is teleurgesteld. Hij was blij met de opening die Hilversum bood en verwachtte dat de gedeputeerde de draaiing van de baan snel op de agenda van de provinciale commissie zou zetten. Hij gaat proberen om andere partijen in de provincie aan zijn zijde te krijgen, om zo toch snel een besluit van Moens te forceren. Ook Wijdemeren moet snel van zich laten horen in de provincie, vindt hij. Lukt het niet om over de draaiing snel te besluiten, dan denkt hij dat het wel 2010 kan worden voor er gebouwd kan gaan worden.

Moens en Wijdemeren

De gemeente Wijdemeren verschilt af en toe flink van inzicht met gedeputeerde Albert Moens (GL). Moens is een groot voorstander van uitvoering van het verdiepingenplan van de Loosdrechtse Plassen en werkt aan een "aanwijzing" om Wijdemeren te dwingen om daaraan mee te werken. De gedeputeerde is druk in de weer met herindeling van het Gooise gemeentelandschap. Hij vond dat Wijdemeren zich daar niet aan zou moeten onttrekken. Inmiddels is Wijdemeren door Noord-Holland vrijgesteld van deelname aan herindelingen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Windstil 19 Naar volgende bericht