Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Utrecht wil Wijdemeren

Wijdemeren, 22 juni 2006

Vanavond was de commissie Bestuur en Middelen. Burgemeester Don Bijl deelde mee dat Utrecht een herindeling start waarvan Wijdemeren deel uit maakt.

Burgemeester Don Bijl gaf een toelichting op de herindelingsperikelen in de regio. Noord-Holland heeft de ARHI procedure voor de regio gestart. ARHI (Algemene Regelgeving Herindeling) is een procedure die moet leiden tot bestuurlijke herindeling van een gebied, in dit geval de Gooi- en Vechtstreek. De gemeente Wijdemeren schreef eerder een brief aan de provincie waarin zij vroeg om buiten de procedure te mogen blijven omdat Wijdemeren net een herindeling achter de rug heeft.

Tijdens zijn bezoek gaf CdK Harry Borghouts al aan dat Wijdemeren niet in de procedure betrokken zou worden, al dacht hij dat Wijdemeren daar later misschien spijt van zou krijgen. Burgemeester Don Bijl bevestigde de mededeling van de Commissaris van de Koning nu formeel. Wijdemeren doet niet mee in de ARHI procedure van NH voor de Gooi- en Vechtstreek.

Gevaar komt nu van Utrecht

Na de verheugende mededeling dat NH Wijdemeren met rust laat, kwam de domper op de vreugde.

De provincie Utrecht heeft ook een ARHI procedure gestart voor Breukelen, Maarssen, Loenen, Abcoude, Ronde Venen (Vinkeveen) en Wijdemeren. Wijdemeren heeft aan Utrecht laten weten dat men slechts toehoorder wil zijn in die procedure, maar niet wil deelnemen in de procedure. Om dezelfde redenen als waarom de brief aan Noord-Holland geschreven werd. Gedeputeerde Lokker van Utrecht heeft Wijdemeren laten weten dat "toehoorders"niet bestaan in de procedure en dat Wijdemeren mee moet doen.

Onaanvaardbaar, Landjepik

De commissieleden reagerden geschokt op deze mededeling. Een boeketje reacties:

Betske van Henten (CDA): "Utrecht luistert niet naar ons. Dit is onaanvaardbaar. Als u een brief naar GS van Utrecht schrijft, dan moet dat een scherpe brief zijn." Zij riep de landelijke partijen op om hun partijgenoten in de Utrechtse Provinciale Staten te benaderen.

Kees Bos dijk (PvdA): "Ik sluit mij aan bij mevrouw Van Henten. Adresseert u die brief niet alleen aan Gedeputeerde Staten van Utrecht, maar ook aan Provinciale Staten." Hij vroeg zich af of Utrecht een gemeente in een andere provincie wel kan betrekken, zonder diens medeweten, in een ARHI procedure. Burgemeester Don Bijl dacht van wel, maar wist het niet zeker.

Gert Zagt (DBL) was het roerend eens met de vorige sprekers.

Joep Frijdal (VVD) zei "geschokt" te zijn. "Het is gewoon landjepik van Utrecht. Alsof Rotterdan besluit dat de haven van Antwerpen maar bij die van Rotterdam gevoegd moet worden. Hij drong aan op een "buitengewoon scherpe brief" aan Utrecht.

Utrecht komt praten

Als klap op de vuurpijl deelde burgemeester Bijl mee dat gedeputeerde Lokker graag langs wil komen om te overleggen met de Wijdemeerse raad. Voorzichtig informeerde hij bij de commissieleden of die het gesprek met hem aan wilden gaan.

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Kees Bosdijk verwoordde het gevoelen van de hele raad toen hij op dreigende toon zei: "Laat maar komen." Wat niet gezegd, maar ongetwijfeld gedacht werd, was: "We lusten hem rauw."

Déja Vu

De Graven van Holland gaan de strijd weer aan met de Bisschoppen van Utrecht. Net als eeuwen geleden. Of misschien wil Utrecht revanche voor het verlies van Loosdrecht. Wie zal het zeggen....


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Half bewolkt Harde wind 19º Naar volgende bericht