Rik Jungmann

Douwe van Essen

G&E/WWK
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Aanbesteden baggeren gestart!

Loosdrecht, 10 september 2004. Voor het baggeren voor het zeer omstreden verdiepingenplan in de Loosdrechtse Plassen blijkt zonder medeweten van het gemeentebestuur van Wijdemeren door AGV een EG aanbestedingsprocedure te zijn gestart.


Wethouder Yvonne Siemons en burgemeester Don Bijl tijdens de hoorzitting op 10 maart.

EG Aanbesteding

Voor grote projecten die veel geld kosten moet een openbare inschrijving, een z.g. aanbestedingsprocedure, doorlopen worden. Zo'n procedure kost de aanbestedende overheidsinstantie veel geld en het inschrijven kost het bedrijfsleven ook veel geld. Een dergelijke procedure wordt dus alleen gestart als de aanbestedende dienst er van overtuigd is dat het project door gaat.

Ed Brouwer schreef vandaag in de Gooi dat AGV en DWR de aanbesteding hebben gestart en baggeraars hebben uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor baggeren in de Loosdrechtse Plassen. Het verdiepingenplan dus... Uit die aanbesteding valt eigenlijk maar één conclusie te trekken. AGV is er zeker van dat het verdiepingenplan uitgevoerd gaat worden, wat Wijdemeren er ook van mag vinden, anders zouden die kosten niet gemaakt worden.

Brief kwam nooit aan

Het college van Wijdemeren verkeerde in de veronderstelling dat de voortgang van het project stil lag, tot zestien vragen van de raad beantwoord zouden zijn en Wijdemeren eind dit jaar over al dan niet medewerking aan het verdiepingenplan zou beslissen. Bij toeval hoorden burgemeester Don Bijl en wethouder Yvonne Siemons van de aanbesteding. AGV zegt over de kwestie een brief aan Wijdemeren gestuurd te hebben, maar die is nooit aangekomen.

In Loosdrecht zijn er kringen die denken dat de financiële opbrengst van het zand uit de plassen fungeert als verborgen motief voor de Provincie en AGV om het verdiepingenplan door te drukken.

Ingewikkeld plan

AGV stelt dat het een zo groot en ingewikkeld project is om veilig en zonder overlast te baggeren en zand te zuigen, dat er nu alleen nog maar een pre-selectie loopt om later vast te kunnen stellen met welke aannemer/baggeraar men in zee zal gaan. Volgens AGV mag uit de lopende procedure dan ook geen conclusie getrokken worden.


Gedeputeerde Albert Moens (GL)
Op 10 maart vond er een bewogen hoorzitting over het verdiepingenplan plaats. Gedeputeerde Albert Moens (GL) zette de zaak toen stevig onder druk door te dreigen met een aanwijzing. (Het opzij zetten van de gemeente door de provincie, om de plannen door te laten gaan zonder toestemming van de gemeente.)
Uit het bericht van 10 maart over de uitspraken van gedeputeerde Albert Moens:

Hij sloot af met een klap op de vuurpijl.
"De provincie zal de vergunningaanvraag van DWR over de ontgronding in behandeling nemen. De gemeente moet wel meewerken. Als de gemeenteraad tegen het verdiepingenplan besluit, dan sluit ik niet uit dat de provincie een aanwijzing zal geven aan de gemeente. Ik doe dat liever in overleg, maar ik sluit een aanwijzing niet uit." (Een aanwijzing overruled de besluiten van het gemeentebestuur, waarna dit verplicht wordt om mee te werken.)

Sfeerbeeld hoorzitting 10 maart 2004.

Meer over het verdiepingenplan? Klik op "zoek".

To bagger or not to bagger Niet baggeren Siemons: niet baggeren
Don Bijl ontstemd Brandbrief HISWA Gondelvaart Loosdrecht

. ZonnigWindstil25º Naar volgende bericht