WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Subsidie Witte Werkster
Wijdemeren, di 10 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Liesbeth Siderius vraagt per brief aan het college hoeveel inwoners van de regio gebruik maakten van de z.g. HHT regeling, waarbij er per uur een tientje subsidie wordt gegeven.

Voor uitleg zie onderaan.

ingezonden brief

Aan College en Wethouders gemeente Wijdemeren
En aan de  Gemeenteraad van Wijdemeren

9 mei 2016

Open brief -'Witte' werkster dankzij Gooische subsidie-

Geachte dames en heren,

Op 26 oktober 2015 heb ik op u een beroep gedaan niet in te stemmen met de ‘Gooische’ HHT regeling, tevergeefs. Op 2 december 2015 heb ik U nogmaals  de aandacht voor dit onderwerp gevraagd.

Naar nu blijkt tijdens een uitzending van RTL nieuws (27 april 2016):
http://www.rtlnieuws.nl/economie/laatste-videos-z/witte-werkster-dankzij-gooische-subsidie
De Gooische villa's blinkend schoon - legaal. Dankzij een riante subsidieregeling. Klinkt als een bericht van de Speld? Het is echt waar’ hebben 300 inwoners een HHT subsidie verzoek gedaan.

Graag zou ik  door U geïnformeerd worden over het volgende:

  • hoeveel inwoners in Wijdemeren hebben van deze subsidie gebruik gemaakt?
  • hoeveel ontslagen thuiszorg medewerkers hebben dankzij deze subsidie een baan als  schoonmaker?
  • hoeveel is er intussen besteed van deze subsidie?
  • hoeveel is er besteed aan daadwerkelijke HHT tientjes?

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Siderius
Loosdrecht

Naschrift WWK:

Uitleg

Er gebeuren vreemde dingen in het sociale domein dat staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) bestiert. Vorig jaar, op 1 januari, werden de WMO (waaronder huishoudelijke hulp) en de Jeugdzorg door het rijk gedecentraliseerd naar gemeenten. Vanaf dat moment kregen de gemeenten geld van het rijk voor de uitvoering van die taken. De gemeenten gingen driftig aan de gang met het schrappen van huishoudelijke hulp, omdat iedereen geacht wordt zwaar te leunen op zijn kinderen, buren of wie er maar hulp kan bieden. Er was zelfs een prachtige naam in de troonrede van 2014 voor bedacht. De Participatiemaatschappij. Hoera!

Dat bleek echter allemaal wat tegen te vallen voor die mensen die geen kinderen, buren of wat dan ook hebben om bij te springen. De gemeente halveerden naar hartelust de huishoudelijke hulp. Dat leidde tot flink wat rechtszaken. Er werden veel minder uren thuishulp geboden en bovendien sloten de gemeenten contracten af met lagere betaling voor de geboden zorg. Thuiszorgorganisaties, zoals Meavita en TSN, legden, de één na de ander, de afgelopen maanden het loodje. Tienduizenden medewerkers werden daar het slachtoffer van en verloren hun baan.

De regering wilde de werkloosheid in de thuiszorg bestrijden en gaf daarom extra geld, o.a. 8 miljoen euro aan de regio Gooi en Vechtstreek. De regio besloot dat geld niet te gebruiken voor mensen die echt te weinig thuishulp krijgen, maar bedacht een regeling waarbij iedereen, jawel iedereen!, in de regio tien euro per uur subsidie kan krijgen voor de kosten van hulp in de huishouding. Dat is de z.g. HHT regeling, die in de raad zeer omstreden was.

En om de WMO soap van Van Rijn compleet te maken bleek vorig week dat alle gemeenten in Nederland samen 310 miljoen euro in 2015 overhielden. Geld dat bestemd was voor begeleiding, ondersteuning en dagbesteding.

Kafka

De staatssecretaris gooide de taken vorig jaar over de schutting en leverde er geld bij. De gemeenten wisten niet of ze wel met dat geld uit zouden komen en knepen de WMO taken. Bij de cliënten minder hulp, de betaling aan de thuiszorg minder. Omdat duidelijk werd dat dat veel banen ging kosten werd geld vrijgemaakt om die werkloosheid te bestrijden. En met dat geld werden de villa's in het Gooi goed schoon gehouden. En de gemeenten, die kunnen nu een zwembad, een nieuwe weg of lantaarnpalen kopen met die 310 miljoen. Kafka in optima forma.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief