WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Oppositionele Eigengereidheid
Nederhorst den Berg, di 27 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster vraagt zich af wat er in doorgaans verstandige redelijke mensen vaart zodra ze in de oppositie terechtkomen. Ze vergeten de regels en veranderen in pestkoppen.

ingezonden brief

Puberale pestkoppen

Wat gebeurt er toch met politici zodra ze in de oppositie terechtkomen? Ineens veranderen ze van vrij normale, redelijk verstandige mensen in puberale pestkoppen.

Neem nou die motie van wantrouwen tegen de wethouders Reijn, van Henten en van Rijkom. Het is alsof de indieners ineens niet meer weten hoe het systeem werkt. Laat ik het een keertje in eenvoudige bewoordingen uitleggen.

“Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur van de gemeente en voert alle besluiten van de gemeenteraad uit.” Zo staat dat op de website van de gemeente zelf. En ook: “De raad stelt de hoofdlijnen voor het gemeentebeleid vast en controleert of het college dit naar behoren uitvoert.” Daar is geen woord Frans bij. Het college moet uitvoeren wat de raad wil. En wat doen nu D66, VVD en DLP, d.w.z. de gezamenlijke oppositie? Die dienen een motie van wantrouwen in omdat het college van B&W precies doet wat het moet doen: een besluit van de gemeenteraad uitvoeren. De drie fracties vinden dat nu ineens zo afkeurenswaardig dat ze een deel van het college weg willen hebben. Een deel. Niet de burgemeester, die even verantwoordelijk is als de rest van het college. En niet de nieuwe wethouder De Kloet, die staatsrechtelijk gewoon in de schoenen van zijn voorganger getreden is. Nee, drie van de vijf bestuurders. Als men consequent geweest was, dan had de motie tegen het hele college gericht moeten zijn.

De gemeenteraad heeft zich de laatste tijd al behoorlijk belachelijk gemaakt door de manier waarop men omgegaan is met de Bestuurskrachtmeting. Sinds deze specifieke manoeuvre hebben nu alle fracties in de raad, geen enkele uitgezonderd, zich van hun domste kant laten zien. De VVD liet de boel onnodig springen en offerde daarmee een goede wethouder op. Het CDA probeerde niet om de zaak te lijmen — dat had makkelijk gekund — en liet tijdens de crisis het initiatief aan een andere partij. PvdA/GrL draaide 180 graden. Dorpsbelangen bleek een opportunistische overloper te zijn. D66, ooit bekend als een redelijke partij, kwam met een idiote motie waar DLP zich bij aansloot. Een motie die ook gesteund werd door de VVD, die zelf al jaren niet in staat is gebleken hun eigen wethouder de klus te laten klaren. (De laatste vier VVD-wethouders moesten voortijdig afhaken. 1) )

Hoe erg is dit allemaal? Ach, wat is erg… Voor een gemeenteraad is jezelf belachelijk maken behoorlijk erg. Je verwacht als burger toch wel een beetje dat een gemeenteraad weet waar men mee bezig is.

In deze kersttijd zouden we vergevingsgezind moeten zijn. Dat is moeilijk. Was het niet Friedrich von Schiller die zei: “Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.”

Cor Koster
Nederhorst den Berg

1) Die vier VVD-wethouders waarover Cor Koster schrijft zijn achtereenvolgens:

  1. Wim Lorjé, wethouder Financiën na de verkiezingen van 6 april 2006 tot 22 november 2008. Trad o.a. af vanwege de problemen rond de financiering van de kleedruimte van de SV 's-Graveland.
  2. Gerard Abrahamse, volgde Wim Lorjé op in 2008 als wethouder Financiën en werd in 2010 na de verkiezingen wethouder verkeer en ruimtelijke ordening. Hij werd op 1 oktober 2013 uit het college gezet, nadat er 50.000 euro teveel had uitgegeven aan de bloembakken.
  3. Joep Frijdal, trad in 2014 na de verkiezingen aan als wethouder Financiën. Tijdens zijn wethouderschap ontspoorde de accountantscontrole van de jaarcijfers 2015 in 2016. Hij trad vrijwillig af in april van dit jaar.
  4. Peter Smit, trad op 16 juni van dit jaar aan als wethouder Financiën. En trad al weer af op 24 november, nadat het CDA en de PvdA/GL de samenwerking met mede-coalitiepartij VVD opzegden als gevolg van verschil van inzicht over de zienswijze die naar Haarlem gestuurd moest worden inzake herindeling en/of fusie (met Hilversum).

Cor Koster neemt een wonderbare gedragsverandering waar zodra politici in de oppositie komen. Maar het omgekeerde is ook waar. Dezelfde onbestuurbare opposanten worden vaak, als bij toverslag, keurig nette oppassende redelijke mensen op het moment dat zij in de coalitie terechtkomen. Het archief van 22 jaar WWK staat er vol mee.

Red. WWK

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief