Vanavond was er een ingelaste raadsvergadering om VVD-raadslid Peter Smit uit Blaricum voor te dragen en te benoemen tot wethouder in Wijdemeren.
Update 17-6-2016, 12.41: Foto's bijgevoegd.
Adspirant
wethouder Peter Smit (VVD) wacht op de publieke tribune af wat er komen gaat.
Soms had hij moeite om niet te reageren, maar hij moest nog even geduld hebben.
Fractievoorzitter Sieta Vermeulen droeg Peter Smit voor namens de VVD fractie. Zij verklaarde dat Peter Smit voldoet aan de criteria die de fractie gesteld had aan kandidaten voor het wethouderschap. Alle fractievoorzitters heetten Peter Smit van harte welkom en spraken hun vertrouwen uit in de nieuwe wethouder.
De publieke tribune, bevolkt door familieleden van Peter Smit en Blaricumse belangstellenden.
0,1 FTE...
De raadsvergadering duurde langer dan verwacht, omdat er debat ontstond over het feit dat de nieuwe wethouder 0,1 FTE meer tijd vergoed krijgt dan de gaande wethouder Joep Frijdal had. De verdeling in het college was Theo Reijn 1 FTE, Betske van Henten 0,8 FTE, Sandra van Rijkom 0,7 FTE en Joep Frijdal 0,7 FTE. (1 FTE is een volle werkweek van 36 uur.) Op voorstel van de VVD stond in het raadsvoorstel dat de nieuwe wethouder beloond zal worden voor 0,8 FTE. 0,1 FTE meer dan Joep Frijdal kreeg.
De raad was voltallig, 19 leden.
Links PvdA/GL, het liberale blok van D66 en VVD en achteraan DB.
Rechts DLP en het CDA.
Alette Zandbergen zit met de handen in het haar...
Tussen 1 FTE en 0,7 FTE
De oppositiepartijen bleken kritisch te reageren op de verhoging van 0,1 FTE. D66 en DB deden dat inhoudelijk, op formele gronden. Zakelijk.
Stan Poels (PvdA/GL) huldigde een volstrekt tegengesteld standpunt. Hij pleitte ervoor om alle wethouders altijd fulltime te betalen conform de wettelijke salariëring. De lokale inkomenspolitiek om de salariëring te beperken tot part time betaling noemde hij raar, omdat wethouder een drukke full time baan is.
Jan Verbruggen (CDA) verklaarde dat zijn partij moeite had met de FTE verhoging, maar vanwege de zware portefeuille financiën er toch mee accoord ging. (In de loop van het debat bleek dat 0,1 FTE overeenkomt met 400 euro per maand. Geen schokkend bedrag.)
Smit als 007
De fractie De Lokale Partij (DLP). Gert Zagt en Alette Zandbergen.
Zagt, my name is Zagt.
DLP fractievoorzitter Gert Zagt ging met gestrekt been de discussie in, hetgeen de feestelijkheid van de benoeming enigszins aantastte. "Weer een wethouder van buiten, maar nu wel uit een dorp. Wel handig zo'n geheim agent." (Het ontging de complete perstafel wat hij hier mee bedoelde. Red. WWK) Sieta Vermeulen vroeg een toelichting op zijn opmerking, maar kreeg die niet. Zagt raadde de nieuwe wethouder van financiën aan om met name wethouder Theo Reijn "onder de duim te houden". Hij wees daarbij op de niet begrote vier ton waarvan sprake was in de vorige raad. Als klap op de vuurpijl diende DLP een amendement in met de titel "Smit als 007". In dat amendement stond dat de beloning van Peter Smit niet volgens 0,8 FTE, maar volgens 0,7 FTE zou gebeuren. Het argument was dat de verhoging van de beloning niet begroot is.
Zwakke argumentatie
In de tweede termijn gaf Sieta Vermeulen de criteria die de VVD had gehanteerd bij de zoektocht naar de wethouder.
- Ruime ervaring met financiën in het publieke domein.
- Ruime ervaring in de politiek
- Woonachtig in Wijdemeren (dat werd dus woonachtig in de regio).
Vervolgens gaf zij de motieven voor de 0,8 FTE en de historie van de 0,7 FTE, die begon met Joep Frijdal, die egenlijk 0,8 FTE had moeten hebben, maar die niet kreeg, iets wat nu rechtgezet werd volgens haar. Bovendien vond haar fractie eigenlijk dat alle wethouders 1 FTE zouden moeten ontvangen. Een argumentatie waarmee zij fractievoorzitter Joost Boermans (D66) niet overtuigde. Die verklaarde dat hij eigenlijk wel voor de verhoging had willen stemmen, maar vanwege de zwakke argumenten van de VVD nu tegen zou stemmen.
De kaarten waren geschud. Het was duidelijk dat de coalitie voor het voorstel met de verhoging zou stemmen en de oppositie van DLP, D66 en DB tegen vanwege de 0,1 FTE verhoging. Zeven tegen, twaalf voor.
Geloofsbrieven
Ram Lachman (Pvda/GL) verklaarde dat er twee problemen met de antecendenten van kandidaat wethouder Peter Smit waren. Hij woont niet in Wijdemeren en hij zit in de gemeenteraad van Blaricum. Het eerste probleem werd opgelost door Smit een jaar ontheffing van de woonplaatsverplichting te geven. Het tweede probleem loste zichzelf op, omdat het raadslidmaatschap wettelijk eindigt als iemand elders wethouder wordt.
Het stenbureau telt de stembriefjes.
V.l.n.r. Nanne Roosenschoon (D66), Jan Verbruggen (CDA),
griffier Ina Schutte en voorzitter Ram Lachman (PvdA).
Omdat de stemming over een persoon ging werd gewerkt met stembriefjes. Bij de telling bleek niemand tegen de kandidatuur van Peter Smit gestemd te hebben, maar er was, opvallend genoeg, wel
één blanco stem ingeleverd. 18 voor, 1 blanco en 0 tegen.
Peter Smit wordt beëdigd door burgemeester Martijn Smit.
Aansluitend beëdigde burgemeester Martijn Smit zijn naamgenoot Peter Smit tot wethouder van Wijdemeren. Nadat het "Zo waarlijk helpe mij God almachtig" had geklonken was het tijd voor Peter Smit om de felicitaties van zijn familie, de raad en anderen in ontvangst te nemen.
VVD fractievoorzitter Sieta Vermeulen
feliciteert haar partijgenoot Peter Smit.
Blaricum wijn, Wijdemeren bloemen
De nieuwbakken wethouder gaf in een kort toespraakje aan dat hij blij was met het warme welkom in Wijdemeren. Hij wees op een verschil met Blaricum dat hem nu al was opgevallen. "In Blaricum worden bij een gelegenheid als deze flessen wijn gegeven, maar in Wijdemeren geeft men bloemen." |