Vierhonderd Wijdemeerders werden door het gemeentebestuur uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de toekomst van de kernen, Wijdemeren en de Regio.
Willekeurig gekozen
Uit de Gemeentelijke Basisadministratie werden per kern willekeurig namen van honderd inwoners gekozen. Inwoners van zestien jaar of ouder uit Ankeveen, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en 's-Graveland/Kortenhoef. Die honderd kregen een brief thuisgestuurd met daarin een uitnodiging om een dagdeel van een zaterdag mee te komen denken en praten over de huidige situatie in Wijdemeren en om samen een blik in de toekomst te werpen. Vorige week zaterdag waren Loosdrecht en Ankeveen aan de beurt, gisteren waren dat Nederhorst en hekkensluiters 's-Graveland en Kortenhoef (sGK) samen. De bijeenkomst werd geleid door Annemarie Reintjes. Burgemeester Martijn Smit gaf bij de opening een toelichting op het doel van de bijeenkomst, waarbij de toekomst van Wijdemeren (wel of niet samenwerken, wel of niet fuseren, met wie dan?) de aanleiding bleek om de dorpsconsultaties te organiseren.
Een thema per Tafel
Een bijeenkomst duurde drie uur waarin per thema twee tafels beschikbaar waren waaraan groepen inwoners met elkaar spraken. De thema's waren: Voorzieningenniveau,
Openbare ruimte en Natuur,
Zorg en welzijn,
Werk en ondernemerschap,
Recreatie en Toerisme,
Bereikbaarheid en verkeersveiligheid,
Openbare ruimte en Natuur en
Wonen. Een tafel sprak een half uur over het thema, waarna de inwoners een andere tafel konden kiezen om de volgende drie kwartier het gesprek overeen ander thema te voeren. Iedere tafel had een voorzitter, een lid van het college of een medewerker van de gemeente. Raadsleden werden geacht niet mee te praten, maar sommigen, Gert Zagt, Alette Zandbergen en Ram Lachman, konden dat verzoek gistermiddag bij de sessie met Kortenhoef/'s-Graveland niet weerstaan en schoven toch aan om gezellig mee te discussiëren. Van de honderd uitgenodigden verschenen er circa 70, waaronder gelukkig ook wat jongeren.
|
|
Tegen het eind van de bijeenkomst werden de aanbevelingen, wensen en het zich op de toekomst opgesomd op grote posters, waarbij per thema een vertegenwoordiger van de tafel toelichting gaf op de genoteerde punten.
Contrast met Wijdemeren2020
Een groter contrast dan de met de bijeenkomst in de IJsclub van Ankeveen, georganiseerd door de actiegroep Wijdemeren2020 en deze bijeenkomsten is bijna niet denkbaar. In de Ankeveense IJsclub liepen de emoties hoog op, werd er niet altijd even vriendelijk geroepen en gebaard naar de aanwezige politici en verscheen er, voorafgaand aan die bijeenkomst, een artikel waarin burgemeester Smit voor leugenaar werd uitgemaakt.
Hoe anders verliepen deze bijeenkomsten. Er heerste een gemoedelijke sfeer. Er werd met elkaar overlegd zonder stemverheffing en het F woord (fusie) kwam beperkt ter sprake bij de presentatie van de conclusies en ook dan nog zeer genuanceerd. De voors en tegens van een herindeling werden gedegen tegen elkaar afgewogen, waarbij ook de uitersten aan bod kwamen, een fusie tot Gooistad, dan wel zelfstandigheid tegen elke prijs werden allebei vurig bepleit.
De meeste groepen waren niet heel erg uitgesproken in hun voorkeur, al klonk wel zorg door over het behoud van de sociale structuur in de Wijdemeerse kernen als een gemeenteraad van Hilversum het voor het zeggen krijgt, daar geen geld voor over heeft en er geen aandacht aan schenkt. De Loosdrechtse en Ankeveense bijeenkomst was vorige week harder in het standpunt over herindeling, dan de Bergse en de 's-Gravelands/Kortenhoefse vertegenwoordigers.
Het wisselen van tafel. (Wereldkampioenschap stoelendans.)
Voorzieningen zijn prima
Opvallend was gisterenmiddag dat men kennelijk zo tevreden is over het voorzieningeniveau in 's-Graveland/Kortenhoef, dat na de wissel de beide tafels met het thema "voorzieningen" zelfs leeg bleven. Bij de presentatie van de thema's kwamen gisteren uit Kortenhoef en 's-Graveland veel bekende opmerkingen en wensen terug. Het verkeer op alle smalle wegen. Flitspalen. De rondweg. De slechte bereikbaarheid (ook over de provinciale wegen en openbaar vervoer). Het behoud van het landelijke karakter en doorzichten (bijv. op de Kwakel). Betaalbare woningen. Bij de voorzieningen werd gevraagd om een terras en een openbaar toilet op de Meenthof. Ook schoolzwemmen werd genoemd. De gemeente werd opgeroepen om harder op te treden tegen Natuurmonumenten als het om het juiste beheer van de vele eigendommen (Horstermeer) in Wijdemeren gaat.
Enkele sprekers noemden toerisme in combinatie met het schreeuwend gebrek aan voldoende parkeerplaatsen, met name in Loosdrecht. Ook riepen zij op om de evenementen in de verschillende kernen meer op elkaar af te stemmen en eventueel shuttlebussen te laten rijden tussen de kernen en de toeristische attracties om de parkeerproblemen te omzeilen en versterking van de toeristische aantrekkelijkheid te bewerkstelligen.
Stop met ruziën
Sommigen vergaten hun thema helemaal en noemden, bijvoorbeeld bij het thema Zorg en Welzijn, de aantasting van de kleine kernen, het ondersneeuwen van Wijdemeren bij een fusie en de vrees voor tekort aan geld voor de kleine kernen. Anderen wezen daarentegen op de gemeente Haarlemmermeer met circa 24 kernen, die prima functioneert. Opvallend was een oproep van Stok van den Burg aan het gemeentebestuur om te stoppen met ruziën en elkaar vliegen af vangen, maar over te gaan tot constructief overleg en daadkrachtige besluitvorming in het belang van alle inwoners van Wijdemeren.
|
|
Bij de afsluiting dankte burgemeester Martijn Smit de aanwezigen voor hun komst en het ter beschikking stellen van hun tijd, kennis en kunde. Hij was blij dat sommige deelnemers ook nog oog hadden voor het grotere krachtenveld dan alleen de buurgemeenten. Hij beaamde dat Wijdemeren zich binnen de invloedssfeer van Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht bevindt en ook dat krachtenveld bekeken moet worden bij alle afwegingen over de toekomst.
Van de bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt. De link daarvan wordt naar alle deelnemers gezonden. Al met al een serie geslaagde constructieve bijeenkomsten in een prima sfeer.
|