WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren2020 tegen Fusie
Wijdemeren, ma 12 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het burgerinitiatief Wijdemeren2020 verweert zich tegen fusie met Hilversum. De actiegroep meent dat de argumenten daarvoor geen hout snijden, of niet bestaan.

persbericht

Waarom een fusie met Hilversum?

Wijdemeren2020 is een onafhankelijk burgerinitiatief dat kort geleden is opgericht om de geplande fusie met Hilversum tegen te houden. Voor een duidelijke reden: een plassenrijke gemeente als Wijdemeren met veel kleinschalige kernen, natuur en recreatie past niet bij een stadsachtige gemeente als Hilversum, die een heel andere bestuursproblematiek heeft. Schaalvergroting en meer deskundigheid kan nodig zijn, maar dat kan Wijdemeren ook op allerlei andere manieren krijgen. Samenwerking met diverse gemeenten is prima, maar we willen geen buitenwijk worden van Hilversum.

Wat ons opvalt in de discussies is dat nergens een goed argument genoemd wordt waarom een fusie met Hilversum nou zo goed zou zijn. Wat gaat er dan beter? Als een gemeenteraad de gemeente Wijdemeren wil opheffen, zou je verwachten dat er toch zeer sterke argumenten moeten zijn. We hebben ze nog niet gehoord. Het CDA noemt in een recent artikel (WWK 8 december, Weekblad Wijdemeren 10 december) bij monde van fractievoorzitter Jan Verbruggen twee redenen:

  1. Er is een samenwerkingsverband met Stichtse Vecht en Weesp, terwijl andere zaken in de regio Gooi- en Vechtstreek zijn geregeld. Dit zou een “spagaat” geven. Dat is toch geen argument? Als je voor de zorgtaken het uitstekend kan regelen met Stichtse Vecht en Weesp, dan is het toch niet erg dat andere zaken als de brandweer een andere regio indeling kennen? Als ik een lekker broodje wil hebben, ga ik naar de warme bakker; voor goede verf naar een verfzaak ergens anders. Je hoeft niet alles in een en dezelfde supermarkt te kunnen kopen. Het klinkt een beetje als bestuurlijke luiheid. En als je persé in één regio wilt werken, dan kan dat ook met samenwerkingsverbanden in de regio. Daarvoor hoef je je niet te laten overnemen door Hilversum.
  2. “Denkt u zich eens in wat er gebeurt als de provincie ons een fusie oplegt”. Zo werkt dat niet. Provincies leggen geen fusies op. Dat hebben ze vroeger wel eens geprobeerd, maar daar zijn ze snel van teruggekomen omdat dat niet werkt. Met onwillige honden is het slecht hazen vangen. Fusies ontstaan alleen “van onderen af”, als gemeentes zelf zeggen dat ze willen fuseren. Onnodige bangmakerij dus. Als gemeentes hun taken goed kunnen doen zonder te fuseren, wordt er niet gefuseerd. Zie bijvoorbeeld het al lang bestaande samenwerkingsverband Blaricum, Eemnes (provincie Utrecht) en Laren. Die willen blijven samenwerken, niet fuseren, en de provincie vindt het prima.

Op de dorpsavonden is er overigens één keer een aardig argument voor Hilversum genoemd: daar hebben ze met Oudjaar een vuurwerkverbod. Dat was het enige wat de spreker goed vond aan Hilversum. Laat de rechter nou net dit verbod ongeldig verklaren.

Kortom, er is nog steeds geen goed argument voor een fusie met Hilversum.

Namens het Burgerinitiatief Wijdemeren2020,

Friso van Voorthuizen
Ankeveen

e-mail: wijdemeren2020@gmail.com

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief