WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Komeet Lovejoy te Zien
's-Graveland, ma 12 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Sterrenwacht van KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert voor de heldere komeet Lovejoy twee extra sterrenkijkavonden in januari in 's-Graveland.

persbericht

Komeet Lovejoy te zien Tijdens
Extra sterrenkijkavonden op 16 en 23 januari

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek van KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert twee extra sterrenkijkavonden in januari omdat er op dit moment een heldere komeet zichtbaar is: komeet Lovejoy.


foto: Komeet Lovejoy passeert de sterrenhoop M79
credit: Rik Hill, Arizona, USA

Op de avonden van vrijdag 16 en 23 januari staan onze telescopen van 20.00 tot 22.00 uur klaar bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten om dit bijzondere hemelobject te tonen aan het publiek. Voor het eerst dit jaar zullen wij ook Jupiter kunnen bekijken. Iedereen is welkom!

In augustus 2014 ontdekte de Australische amateur astronoom Terry Lovejoy een komeet die nu de naam C/2014 Q2 Lovejoy draagt. Op het moment van Lovejoy’s ontdekking was de komeet alleen zichtbaar vanaf het zuidelijk halfrond. Inmiddels heeft de komeet zich langs de hemel naar het noorden bewogen en is nu goed zichtbaar vanuit Nederland. Tegelijkertijd is komeet Lovejoy ook aanzienlijk helderder geworden zodat die nu zelfs met een eenvoudige verrekijker 's avonds te zien is boven de zuidelijke horizon.

Na 23 januari zal de komeet echter snel in helderheid afnemen. Om iedereen een kans te geven deze mooie komeet te bewonderen, organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, afdeling Gooi en Vechtstreek twee extra sterrenkijkavonden op de vrijdagen 16 en 23 januari vanaf 20.00 tot circa 22.00 uur bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland.

Op deze avonden staan verschillende telescopen opgesteld. Bij helder weer kunt u zelf komeet Lovejoy bewonderen. Wij zullen ook naar de Orionnevel, de planeet Jupiter en vele andere objecten kunnen kijken. De aanwezige amateurastronomen zullen uw vragen beantwoorden en u ook informeren over de nieuwe Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek die in februari open gaat.

Het sterrenkijken is gratis maar vrijwillige donaties voor de nieuwe sterrenwacht zijn zeer welkom. Er zijn ook sterrenkaarten en interessante boekjes over sterrenkunde te koop.

U bent welkom ook als het licht bewolkt is, want dan kán het opklaren. Bij dichte bewolking of bij storm en regen gaat de kijkavond op vrijdag niet door. In dat geval wordt het op zaterdagavond nogmaals geprobeerd indien de voorspellingen voor die avond beter zijn.

Voor het laatste nieuws over het wel of niet doorgaan van de sterrenkijkavonden kijk op onze website www.knvwshetgooi.nl , op twitter @knvwshetgooi of bel onze berichtenlijn 06-3336 7603.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief