De commissie Bestuur en Middelen sprak gisteren langdurig over Toezicht op en Handhaving van kleine evenementen. Loco-burgemeester Theo Reijn verdedigde het fort dapper.
Burgemeester Martijn Smit is even op vakantie. Hij gaat over orde en rust, toezicht en handhaving. Het stormpje dat opstak over de handhaving bij de tienerdisco in de kantine van de SV 's-Graveland en het toezicht en de handhaving in het geval van een concert in een kerk, vallen dan ook geheel onder zijn verantwoordelijkheid. Vanwege het feit dat hij even elders is, moest wethouder Theo Reijn de verdediging namens het college op zich nemen. Dat piepte en kraakte af en toe een beetje, omdat hij uiteraard niet de parate kennis over het onderwerp heeft die de burgemeester wel heeft.
Het woord is aan..., het CDA
Herman Veldhuisen (CDA) |
Dick van Enk (CDA) |
Voorzitter Herman Veldhuisen verrastte de comissieleden door het debat te openen door Dick van Enk van zijn eigen CDA als eerste het woord te geven. "Omdat die partij vragen stelde..." :zo lichtte hij zijn voorkeur toe. Links en rechts ging een wenkbrauw bedenkelijk omhoog.
Helderziend
Dick van Enk stelde tevreden vast dat "de burger en de ondernemer centraal wordt gesteld" in het Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving. Voor het overige wilde hij de antwoorden van het college op de vragen van het CDA afwachten. René Voigt (DB) stelde vast dat de vragen van het CDA door elke partij gesteld hadden kunnen worden. Gert Zagt (DLP) ging nog een stapje verder. De vragen van het CDA vond hij mooi, maar hij blijkt helderziend, want "zelfs de antwoorden kon hij vooraf al geven". Hij voerde de honden- en paardenpoep ten tonele als prioriteit nummer 1 van de burger op het gebied van Toezicht en Handhaving.
Tim Emmelot (VVD) sprak zijn twijfels uit over de verdeling van de uren in het beleidsstuk. Joost Boermans (D66) was blij dat binnen de begroting gebleven werd, maar kon, ondanks de uitleg van de wethouder, de rekensom niet rondkrijgen van de totaal bestede uren in FTE's. De wethouder zegde toe de som nog eens te laten uitwerken en verduidelijken.
In zijn antwoord begon wethouder Theo Reijn met een terugblik op de commotie die onstond na het artikel in de Gooi en Eemlander onder de kop "Wijdemeren is Boos". Hij vond dat er een stukje tekst uit een overigens prima beleidsstuk was gehaald. Dat stukje tekst over de tienerdisco en de concerten in de kerken vond hij "ook niet helemaal lekker".
Drank- en Horecawet
Reijn betoogde dat er nu veel kleine evenementen worden gehouden waarvan de gemeente geen weet heeft, maar die met name door de brandweer toch wel in de gaten gehouden zouden moeten worden vanwege de veiligheid. Ook wees hij op de drank en horecawet die mogelijk overtreden wordt in kerken en sportkantines als zij drank schenken. Hij beantwoordde de vragen van het CDA zoals verwacht mocht worden. "Ja, het college is voor multifunctioneel gebruik van ruimten. "Ja, het college is blij met de tienerdisco." Hij sloot af met de mededeling dat er onderzoek gestart wordt, waarbij in de lokale media wordt verzameld welke kleine evenementen er plaats vinden, waarna in kaart gebracht kan worden hoe groot het probleem is.
Sufferdjes
Joost Boermans (D66)
"Geen Sufferdjes bestuderen." |
Wethouder Theo reijn (CDA)
"We hebben geen Sufferdjes, maar media." |
Joost Boermans (D66) wees erop dat al bekend is, bijv. bij de politie, wanneer de tienerdisco gehouden wordt. "Het is dus onnodig dat u een jaar lang de lokale sufferdjes bestudeert om kleine evenementen op te sporen." Wethouder Theo Reijn nam kennis van die opmerking, maar sloeg aan op de term "lokale sufferdjes". "Ik zou onze gewaardeerde lokale media zeker geen sufferdjes willen noemen, noch hun redacteuren." Uw redacteur zwaaide na deze vriendelijke woorden van waardering vriendelijk terug naar het gezelschap achter de commissietafel, dat op zijn beurt de perstafel in meerderheid op een big smile trakteerde.
Patstelling
Na lang heen en weer gepraat bleef een punt van Dick van Enk (CDA) en Gert Zagt (DLP) overeind staan. Beiden zien graag heldere criteria, die goed gecommuniceerd worden waarin de gemeente aangeeft wanneer er wel of geen vergunning aangevraagd moet worden. Wethouder Theo Reijn herhaalde keer op keer dat die criteria al bestaan in het evenementebeleid. Dit bleef een patstelling.
In de afsluiting verzuchtte de wethouder: "Er is nog nooit een probleem geweest op dit vlak. Mensen organiseren van alles en het college maakt er geen punt van. Dus waar hebben we het dan over?" Het ging dus blijkbaar om een storm in een glas water... |