WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nobelprijswinnaar Geëerd
's-Graveland, di 12 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vrijdag onthulde Prof. Dr. Hans Clevers een gedenksteen aan het geboortehuis van Nobelprijswinnaar Tjalling Koopmans aan het Noordereinde in 's-Graveland.


Prof. Dr. Hans Clevers onthult de gedenksteen. (Foto: Herman Stuijver.)

In de panden aan het Noordereinde 33, 35 en 37 in 's-Graveland was indertijd de School met den Bijbel gevestigd, later een borstelfabriek. Nr. 33 is een gemeentelijk monument.
Nummer 35 was het woonhuis was van de hoofdonderwijzer en zijn gezin, tussen twee panden met klaslokalen. Rond 1910 was dat Sjoerd Koopmans en zijn vrouw Wijtske van der Zee. Op 28 augustus 1910 is hier de jongste zoon van het gezin, Tjalling geboren. Deze heeft zich ontwikkeld tot een internationaal erkend geleerde. In 1946 werd hij Amerikaans staatsburger. Hij kreeg diverse ere-doctoraten, o.a. van de Universiteiten van Leuven en Rotterdam. In 1975 kreeg hij de Nobelprijs voor Economie.  Het hoofdgebouw van de Universiteit Tilburg is naar hem vernoemd. Aan de Universiteit van Utrecht is een Tjalling C. Koopmansinstituut verbonden. Tjalling Koopmans overleed in 1985 in de VS.
Op internet is de nodige informatie te vinden.

Afgelopen vrijdag werd door Prof. Dr. H. Clevers, de president van de KNAW, een gevelsteen op nr. 35 onthuld met de tekst: “Hier is op 28-8-1910 geboren Prof. Dr. Tjalling C. Koopmans winnaar Nobelprijs voor Economie 1975”.

bron
WWK
foto
Herman Stuijver
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief