WIJDEMEERSE WEBKRANT
Eikenrode: Komt Allen!
Nieuw Loosdrecht, zo 23 juni 2013

Komt Allen! :schrijft Judith Bakkers uit Nieuw Loosdrecht in een oproep aan omwonenden van Eikenrode om donderdagavond naar het gemeentehuis te komen.

ingezonden brief

Macht & Pracht

Ik las vandaag over het thema van de Open Monumentendag: Macht & Pracht. Het gaat over verschillende soorten macht (o.a. politieke en economische macht) en de pracht die daar in Nederland uit voortkwam. Ik moest meteen aan Landgoed Eikenrode denken. Een landgoed met een natuurlijke pracht, waar nu door allerlei machten voor wordt gestreden. In tegenstelling tot vroeger is er echter een macht bijgekomen. Als we kijken naar de toekomst van het Land van Eikenrode zien we dat er een wals wordt gedanst door politieke, economische én burgelijke macht. Deze laatste macht, verenigd in de Vrienden van het bos van Hacke (VBvH), had goede hoop om met beide andere machten tot een mooie oplossing te komen. Zeker toen pachter Ockhuisen bereid was om met afgevaardigden van de VBvH te gaan praten. Waar we hem erg voor danken.

Dat gesprek heeft echter weinig opgeleverd. Iedereen heeft z’n zegje gedaan.De heer Ockhuisen heeft, samen met zijn schoonzoon, uitgelegd wat de plannen zijn: het landgoed in oude pracht herstellen, wat we natuurlijk allemaal toejuichen. Mooie zichtlijnen, fraai bruggetje, Turks prieel en een herbouwd koetshuis. Het landgoed wordt de nieuwe habitat van demente senioren die het landgoedhuis en uiteindelijk ook het nieuwe koetshuis gaan bevolken. Clienten in dure zorgappartementen die,  zoals de heer Ockhuisen gemakshalve aanneemt, niet van honden en kinderen houden. Tel daar bij op het vandalisme van de jeugd, en de heer Ockhuisen ziet geen andere oplossing dan een groot hek.

 De VBvH betreurt de vernielingen eveneens. Maar houden hekken vandalisme tegen? Want hoewel het hek voor het grootste gedeelte 2 meter hoog zal worden, kunnen er nog steeds onverlaten over de sloot bij het St. Annepad springen of op plekken waar lagere hekken staan het bos inklimmen. De VBvH stelde voor om alleen stevige hekken om de grafkapel en de ijskelder te plaatsen en toezicht in het bos te houden. Eveneens een idee: een hek om het voorste gedeelte en het achterste gedeelte open laten voor de buurtbewoners en andere liefhebbers. Wat de VBvH ook naar voren brachten, bijvoorbeeld hondenpoepbeleid in het bos, de heer Ockhuisen was niet te vermurwen: hij gaat zijn bos afsluiten met een hek en een (geregistreerd) selectief pasjessysteem.

Niet eens op een kier dus om de gemeenschap tegemoet te komen. De landheer heeft de macht en doet wat hij wil, ongeacht de sociaal maatschappelijke schade die hij daarmee aanricht. Daarom is nu de politieke macht aan zet. Op 27 juni zal duidelijk worden of de vergunning verleend wordt. Hebben het college van B&W en de raadsleden alle feiten op een rij? Kregen ze van wethouder Abrahamse verhelderend antwoord op vragen van insprekers van de ro vergadering van 12 juni j.l? Kan er op basis van alle informatie die er nu beschikbaar is een rechtmatig en rechtvaardig besluit worden genomen over de verlening van de vergunning? Burgemeester Smit gaf al een voorzetje in de krant:  de politiek is voor het open houden van het bos van Hacke voor de gemeenschap.

Het wordt dus heel spannend tijdens de raadsvergadering van a.s. donderdag 27 juni om 20.00 uur in het gemeentehuis te Loosdrecht. KOMT ALLEN, toon de burgelijke macht!

Judith Bakkers
Nieuw Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief