WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Broertjes Onderuit in BB
Hilversum, za 22 juni 2013

In Binnenlands Bestuur (BB) stond een ontluisterende beschrijving van de Hilversumse raad onder leiding van burgemeester Pieter Broertjes. Lees en huiver.

Binnenlands bestuur is het blad voor de Nederlandse ambtenaren. In dat blad schrijft een z.g. Mystery Burger, een journalist die anoniem een kijkje neemt bij overheden en daar over schrijft.

Ordeprobleem

Onlangs ging hij langs in Hilversum om daar de raadsvergadering bij te wonen. Hij trof een schoolklasje dat een loopje nam met de leraar en zijn eigen gang ging. Broertjes heeft een ordeprobleem, zoals sommige leraren uit onze jeugd dat ook hadden. Dat komt uit het stuk naar voren.
Als je dit leest, dan kunnen we zo fuseren met Hilversum. Wij leveren wel de voorzitter van de raad.

Drie stukjes uit het hele artikel als smaakmaker:


Mystery Burger: Broertjes onderuit als voorzitter
Kemal Rijken 17 jun 2013 0 reacties

Het valt niet mee om een onrustige gemeenteraad voor te zitten, zo blijkt in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes - jarenlang hoofdredacteur van de Volkskrant - heeft de raad moeilijk in de hand. De raadsleden hebben hem daarentegen wel in de hand.

Middenin de raadszaal van Hilversum staat een fruitschaal op een tafel. Raadsleden druppelen de zaal in en sommigen pakken een banaantje. Andere babbelen er op los. Weer anderen spelen met hun telefoon. Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) pakt de voorzittershamer: tak! “Ik open de vergadering”. Maar de raadsleden blijven blaten. Broertjes ratelt zelf ook door. Hij spreekt de zaal toe over schilderijen die een lokale kunstenares van het koningspaar heeft gemaakt. Veel raadsleden negeren hem en babbelen verder.


En dan, het is of ik mijn oude leraar Frans hoor:


“Dames en heren, als u nou even stiller bent. Ik wil u aandachtig vragen om naar uw voorzitter te luisteren!”


Helaas blijft het daar niet bij. In een debat over samenwerkingsverbanden tussen gemeenten in Het Gooi, dat een half uurtje later plaatsvindt, wordt Broertjes pijnlijk met zijn neus op de feiten gedrukt. Niet alleen verloopt het debat bijna niet via hem als voorzitter, maar ook krijgt hij van Hart voor Hilversum-raadslid Karin Walters het verzoek om de voorzittershamer af te staan aan de raadsoudste. Immers, het gaat nu om een dossier van de burgemeester. Weer is er rumoer en gegiebel. Hoewel Broertjes de ongemakkelijke situatie met een grapje oplost, wordt het na de wissel duidelijk dat de raadsoudste de vergadering iets strakker leidt.


Dan gaat het op de Rading 1 zeer gedisciplineerd toe, als je dit zo leest.

bron
Bin. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief