WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
GGD een beetje Stuurloos?
Wijdemeren, vr 21 juni 2013

De fusie van de GGD Flevoland en Gooi en Vechtstreek is plotseling afgebroken en wordt, ruim drie jaar nadat de besprekingen startten, onverwacht weer teruggedraaid.

Bij nalezen van onderstaand persbericht bekruipt het gevoel dat er meer aan de hand is dan financiële redenen. Na drie jaar van besprekingen komt men nu pas tot de ontdekking dat er geen efficiencyvoordeel is en wordt zelf een deel van de al gerealiseerde "samenwerking op het gebied van de GHOR, Regionaal Ambulance Vervoer en meldkamer terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. Er wordt daartoe een ontvlechtingsprogramma opgesteld dat doorloopt tot 1 januari 2014."

Meestribbelen?

Je zal maar op die afdelingen werken. Daar wordt je toch tureluurs van. De bestuurders van de GGD lijken de weg een beetje kwijt. Of zijn dit de gebruikelijke Gooise rituelen op bestuurlijk niveau, wel praten over samenwerking en fusies, maar alleen met het doel om het niet zover te laten komen. (Het z.g. "meestribbelen", zoals Pieter Winsemius dat betitelde.)

persbericht

Geen fusie GGD Flevoland en GGD Gooi & Vechtstreek

Vrijdag 14 juni jongstleden is door de bestuurders van de regio Gooi en Vechtsteek,
Pieter Broertjes en Joan de Zwart, en de bestuurders van Flevoland, Annemarie Jorritsma
en Ineke Smidt, vastgesteld  dat een fusie van GGD Flevoland en GGD Gooi & Vechtstreek vooralsnog geen doorgang kan vinden.

Vanaf 2010 zijn besprekingen gevoerd over een mogelijke samenwerking tussen de beide diensten. Met ingang van juli 2012 hebben die besprekingen het karakter van een onderzoek naar een fusie gekregen. Bij het niet door laten gaan van deze fusie spelen financiële redenen een rol. Met name voor Gooi en Vechtstreek is er nauwelijks sprake van kostenefficiency. Dit komt doordat GGD Gooi & Vechtstreek er voor heeft gekozen de jeugdgezondheidszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg buiten een fusie met GGD Flevoland te houden. De vormgeving van de  aanstaande transities in het sociaal domein, met  name op het gebied van Jeugdzorg  binnen Gooi en Vechtstreek spelen daarbij een grote rol. Dit neemt zeker nog een periode van één tot twee jaar in beslag. Deze veranderingen bemoeilijken op dit moment het vormgeven van een gefuseerde GGD.

Gezamenlijke taken

In de aanloop naar een mogelijke fusie is op een aantal terreinen al tot samenwerking gekomen. Zo zijn begin 2012 de beide afdelingen Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) functioneel samengevoegd. Dat betekent dat de medewerkers van beide afdelingen hun werkzaamheden voor beide regio's verrichten. Daarnaast wordt ook in de crisisorganisatie samengewerkt. Om, nu de fusie niet doorgaat, voor de medewerkers helderheid te creëren, is besloten om de samenwerking op het gebied van de GHOR, Regionaal Ambulance Vervoer en meldkamer terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. Er wordt daartoe een ontvlechtingsprogramma opgesteld dat doorloopt tot 1 januari 2014.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persber./ WWK
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief