WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nw Loosdrecht in Opstand
Nieuw Loosdrecht, do 13 juni 2013

Een bomvolle raadszaal, gevuld met Nieuw Loosdrechters, liep gisteren te hoop tegen de plannen van Nico Ockhuisen, de nieuwe eigenaar van landgoed Eikenrode.

Ockhuisen wil een hek om het landgoed (ook bekend als het bos van Hacke) zetten om honden en jeugd tegen te houden. Het landgoed blijft open voor wandelaars met een toegangspasje. Omdat de jeugd er de afgelopen jaren veel vernielingen aanbracht wil hij die belemmeren om binnen te komen met een hek van twee meter hoog. Volgens Ockhuisen geeft het bestemmingsplan de mogelijkheid om een hek te plaatsen. Terwijl Ockhuisen tijdens de inspraak dit alles betoogde klonken afkeurende geluiden van de volgepakte publieke tribune, waarop hij af en toe het woord richtte tot het publiek. Voorzitter Ria Hennis maande hem om tot de commissie en niet tot het publiek te spreken.

Na Nico Ockhuisen kregen nog vier insprekers het woord. Drie die namens de bewoners van Nieuw Loosdrecht vlammende betogen hielden tegen de plaatsing van het hek en voor vrije toegang tot de buitenplaats. Zo verklaarde de heer Van VLiet dat hij 500 handtekeningen had verzameld, waaronder 40 van kinderen. Hij vroeg welke criteria Ockhuisen gaat hanteren om wel of geen pasje uit te reiken. "Het is al tientallen jaren een openbaar gebeid, met of zonder hond en het heeft een sociale functie, een ontmoetingsplaats." Tenslotte wees hij op een raadsbesluit uit 1997 (Loosdrecht) waarin vastgelegd werd dat het gebied openbaar toegankelijk is. Een daverend applaus was zijn deel.
Mevrouw Zandbergen is nieuw in het dorp en verbaast zich over de gang van zaken. "Wat vinden raad en college van deze kwestie? ":was haar vraag. Zomaar een stuk land afsluiten zonder een alternatief te bieden voor hondenbezitters leek haar een slecht idee dat veel geld gaat kosten. Zij wees erop dat de eigenaar weliswaar gewisseld is, maar dat daarmee niet de openbaarheid van het landgoed gewijzigd wordt. Zij wees daarbij op bepalingen in de erfpacht en in het bestemmingsplan, die volgens haar openbaarheid garanderen. Ook applaus.

Volgebouwd is beter

Adriaan Doets liet een volkomen ander geluid horen. "Ik ben agrariër en ik hou ook niet van honden." : zo opende hij zijn betoog. Volgens hem wil Ockhuisen veel investeren in het herstel van het landgoed, iets wat door Doets van harte toegejuicht wordt. "Iedereen hier weet helemaal niets van het Bos van Hacke." Waarna hij een historisch overzicht gaf met al bemerking dat het landgoed vroeger ook niet openbaar was. "Het is openbaar geworden. Er is mee aangerommeld. Ik erger me aan het vandalisme. Wij hadden een deur voor de ijskelder, waarin vleermuizen huizen, geplaatst voor € 6.500. De jeugd heeft hem vernield." Tenslotte: "Ik heb indertijd ervoor gestreden om te voorkomen dat het landgoed volgebouwd zou worden. Dat is toen gelukt. Ik heb daar nu spijt van." Geen applaus.

De laatste inspreekster wees erop dat er al veel werkzaamheden gaande zijn, waarvan zij zich afvraagt of dat allemaal toegestaan is, ook met het oog op het broedseizoen. Ok is er volgens haar een groot stuk van een muur afgebroken. "We moeten toch kunnen vertrouwen op de overheid en handhaving?" :sloot ze haar betoog af. Klein applausje.

Chaos compleet

De verwarring was compleet. De commissie werd overvallen door deze volksopstand. De raadsleden Flameling (GL), Bakker (DB), Siderius (Siderius), Roosenschoon (D66), Vuyk (VVD) en Van Balen (VVD) spraken hun verbazing uit en vuurden tal van vragen op wethouder Abrahamse af. Emile Bakker (DB): "Het overvalt ons allemaal. Kunt u het voor een latere commissie agenderen en er voor zorgen dat er intussen geen onomkeerbare stappen gezet worden?"

Wethouder Abrahamse voelde niets voor een latere bahandeling in de commissie. Zijn collega Gert Zagt, die ook Eikenrode in portefeuille heeft gehad, wilde dat wel. Om de druk op te voeren wees Ockhuisen er vanaf de publieke tribune op dat hij de vergunning voor het hek al vele weken geleden had aangevraagd, dat hij uistel door de gemeente had gedoogd, maar dat het hek toch echt over zes weken geplaatst gaat worden als de termijn afloopt.

Er werd schorsing aangevraagd, toen toch even niet, toen toch weer wel. Koortsachtig overleg met de ambtenaren, met het college en met de commissieleden.

De uitkomst was dat het college zeer binnenkort een memo zal schrijven over de kwestie en er in de raad van 27 juni op terugkomen.

Waarop de zaal leeg liep.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief