In De Zijlijn
De Zuigkracht van DB
En weer bekeert een raadslid zich tot de beginselen van DorpsBelangen. Nadat Ben Steenvoorden via de U-bocht van WIJ zijn PvdA zetel inleverde bij Dorpsbelangen, volgt Liesbeth Siderius hem nu ook. Maar zij doet het ietsje netter. De VVD-zetel laat ze niet los, net als Ben Steenvoorden, alsof die haar persoonlijk eigendom is. De VVD-zetel nu al meteen als elfde zetel inleveren bij DorpsBelangen, dat gaat haar terecht net iets te ver, maar de VVD is hem wel kwijt.
Ik heb het al eerder betoogd. U en ik brengen onze stem uit op een partij, op een kandidaat, in het vertrouwen dat die partij, die kandidaat, met onze stem datgene gaan doen wat in hun verkiezingsprogramma beloofd wordt. Bovendien brengen we ook onze stem uit op die partij, die kandidaat, omdat we een andere partij nu juist niet steunen.
Stem DorpsBelangen, anders doen wij dat wel voor u...
Ben Steenvoorden was niet in de raad gekozen als hij geen lijsttrekker voor de PvdA was geweest. Ook Liesbeth Siderius was niet in de raad gekomen als zij niet op de lijst van de VVD had gestaan. De kiezers kozen niet hen, maar hun partij. En de fractieassistenten? Mario Wouters stond op de lijst van de PvdA, maar volgde Ben Steenvoorden naar WIJ, evenals Michael Kulkens. Mario Wouters nam na het opheffen van WIJ de afslag naar D66. Michael Kulkens volgde Ben naar DB. Ook zij bleven hun mandaat niet trouw.
Waar moet ik op stemmen als ik absoluut niet wil dat een raadslid of fractieassistent met mijn stem aan de haal gaat en zich bij een andere partij met een ander verkiezingsprogramma aansluit? Er zijn twee oplossingen voor dit probleem.
Niet gaan stemmen, dan maakt het allemaal niets uit. In dat geval is het credo "ze doen maar daar aan de Rading 1. Mij maakt het niets uit."
De tweede optie lijkt te zijn: Op DorpsBelangen stemmen, want die partij lijkt een putje te zijn waarin de andere partijen worden opgezogen. Dan gebeurt het je dus niet dat de zetel waar jij op stemde aan de wandel gaat, want hij zit er al. Maar..., wil je dat..?
Wat mij betreft zou de wet aangepast moeten worden. Een zetel komt toe aan een partij en niet aan een persoon. (Sterker nog de kieswet kent het begrip partij niet eens.)
Ik begrijp waarom de wetgever dat nu niet zo geregeld heeft. Ieder raadslid (en iedere fractieassistent) kan daardoor stemmen zoals hij of zij wil, zonder last of ruggenspraak. Dat is mooi, maar als dat ook betekent dat raadleden in de raadszaal met hun zeteltje in hun rugzak van de ene naar de andere kant, van de coalitie naar de oppositie, etc. kunnen oversteken, als het ze even niet zint, dan kan dat toch ook niet de bedoeling zijn. Mijn bedoeling, als kiezer, is dat in ieder geval niet.
Rik Jungmann |