WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schoolschaak Wijdemeren
Wijdemeren, vr 8 oktober 2010

Het jaarlijkse Schoolschaaktoernooi kende minder deelnemende scholen. Maar toch, tachtig kinderen beleefden plezier aan het schaken.

ingezonden bericht

René Voigt opent schoolschaaktoernooi met toepasselijke toespraak

Het Schoolschaaktoernooi werd dit jaar geopend door René Voigt die het schaken met de politiek vergeleek. Soms ben je in de aanval, soms in de verdediging, soms doe je een stapje naar voren, soms doe je een stapje terug waren enkele van zijn toepasselijke opmerkingen, waarna hij aan het eerste bord van verdedigend kampioen de Curtevenneschool 1 de openingszet verrichte, Pb1-c3.

Vervolgens gingen ruim 80 kinderen de sportieve strijd aan voor een plek in de finale van het jaarlijks schoolschaaktoernooi. Er werd gespeeld in 4 poules van 5 teams, dat hield in dat er elke ronde 4 teams vrij waren, maar die bonden dan onderling de sportieve strijd op de 64 velden aan. De nrs 1 plaatsten zich voor de finale, 4 nrs 1, te weten de Jozefschool 1 en 4, de Sterrenwachter 1 en de St. Antoniusschool 1, overigens was er een record aantal deelnemers van de St. Antoniusschool, maar liefst 7 teams, het aantal scholen nam dit jaar weer met 1 school af. In de finale op 3 november strijden de 4 teams om de 2 plekken voor het regionale toernooi van de SGS wat begin of half maart in Amersfoort wordt gespeeld.

De tijd om het toernooi te organiseren tussen het einde van de zomervakantie en het toernooi zelf is elk jaar weer aan de korte kant, derhalve wordt het toernooi volgend jaar in de eerste week van november gespeeld, daarnaast gaat de organisatie een samenwerkingsverband aan met de organisatie van het schoolschaaktoernooi in Hilversum. Dit houdt voornamelijk in dat we elkaar vrijwilligers leveren gedurende het toernooi, normaal gesproken was het toernooi van Hilversum een week later dan dat van Wijdemeren, maar dit jaar hadden we de zelfde datum geprikt. Echter ook in Hilversum vond men de tijd tussen het eind van de vakantie en het toernooi aan de korte kant. Derhalve is het toernooi in Wijdemeren volgend jaar de eerste week van november, dat van Hilversum is dan in de tweede week van november.

De één leert schaken via zijn opa, de ander via zijn vader, een derde via een vriendje, maar bewezen is dat schaken voor de jeugd een heel leuk spel is, en indien je de achtergronden leert bekijken door de ogen van de maatschappij is het ook een nuttig spel voor kinderen om te leren. Niet voor niets heeft organisator Patrick Kreuning besloten schaaktrainer te worden, hij volgt daartoe momenteel een cursus in het Max Euwe Centrum te Amsterdam. In onze gemeente waren in het verleden 3 verenigingen, 2 zijn er gefuseerd en de derde is opgeheven, schaakles wordt er niet meer gegeven, maar als het aan mij ligt gaat dat veranderen. Voorlopig wil ik beginnen met kinderen van 6-7 jaar met de eerste stap uit het stappenplan, maar er is altijd e.e.a. bespreekbaar, want de ervaring om les te geven heb ik al vele jaren.

Tot slot: Gisteren bij de vergadering van de bond kreeg ik diverse papieren waarbij, onder andere, toernooiwinnaars van het persoonlijk kampioenschap van de SGS. De Kortenhoefse Charlotte Nurmohammed, diverse keren ook deelneemster aan het schoolschaaktoernooi werd maar liefst 2 maal genoemd, winnares bij de meisjes in categorie D, de categorie heeft met leeftijd te maken, en zij werd ook kampioen snelschaken bij de vrouwen in categorie D.

Charlotte, puik werk, via het schoolschaken ken ik je al wat jaartjes, ik ben blij dat je je schaakcarriëre in Hilversum hebt vervolgd, de goede resultaten had ik eerlijk gezegd wel verwacht, je bent een kanjer. En ook al is het ruim een half jaar geleden dat je de titels won, ik krijg de papieren niet eerder onder ogen, alsnog proficiat.

Charlotte, jaar na jaar

Regenboog wint Schaken 11-11-2006
22042007 Girlpower verslaat 's-Graveland
06102007 Schoolschaak Succes!
11112007 Regenboog wint in Hilversum

Uiteraard werd ook dit jaar het schoolschaak weer mogelijk gemaakt dankzij enkele gulle gevers in het bedrijfsleven, te weten: Oogmerk Briljant, Smallenburg verf en behang en Rijwielhandel W. de Jongh allen uit Kortenhoef, Uit Nederhorst den Berg kwamen de gulle giften van Berko en de Albert Heijn, waarvoor namens bijna 100 kinderen hartelijk dank.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
17 gr.
windkr. 3