WIJDEMEERSE WEBKRANT
Girlpower verslaat 's-Graveland
's-Graveland, zo 22 april 2007

Zeist kwam schaken in 's-Graveland. Met twee dames in het team. Hoewel lager geklasseerd, speelde Zeist gelijk, mede dankzij de dames.

ingezonden bericht

GIRLPOWER HOUDT SV 'S GRAVELAND VAN OVERWINNING AF

Op 19 april kwam het laaggeklasseerde Zeist 5 (8e plaats) op bezoek bij de 's Gravelandse SV (4e plaats). Zij hadden twee dames in hun team, iets dat helaas veel te weinig voorkomt.

Bij de 's Gravelandse vereniging schaken ook nog geen meisjes of vrouwen, maar misschien gaat dat in de toekomst veranderen als Charlotte Nurmohammed wat ouder is. Ze is in elk geval van harte welkom. Henk Schoenmaker mocht tegen een van de twee dames aan het eerste bord. Hij koos voor de Caro-Kann verdediging en hield lange tijd de strijd in evenwicht. Uiteindelijk moest hij in het pionneneindspel constateren dat de stelling van zijn opponente beter was. Hij gaf op. Patrick kreuning speelde aan het tweede bord een degelijke Bird. Hij beheerste het centrum volkomen en uit armoede offerde zijn opponent een paard tegen 2 pionnen. Na vervolgens op afruil te spelen hield Patrick een gewonnen eindspel over. John Reichart had een macabere Siciliaanse partij, hij kwam een pion voor, gaf vervolgens een toren weg maar in het eindspel gaf zijn tegenstander ook weer een toren weg. Vervolgens bood deze in gewonnen stelling ook nog eens remise aan, iets wat dankbaar geaccepteerd werd. John van de Klein had in een geweigerd damegambiet een toren gewonnen, later blunderde hij die weer terug, zijn tegenstander accepteerde remise. 2-2.

Peter Cornelissen had de onregelmatige opening van zijn opponent goed beantwoord, maar kwam toch na een gelijk opgaande strijd moeilijk te staan. Toen verloor hij wat pionnen, maar die gaf zijn tegenstander hem later onnodig terug. Na promotie gaf zijn opponent het zelfs op terwijl hij minstens remise had. Henk Passenier mocht tegen de andere dame aantreden. Hij kwam in een Italiaanse partij hopeloos te kort en verliet al snel het pand. 3-3 Johan Verburg speelde een keurige partij, hield zijn tegenstander op gelijke hoogte ondanks alle verwikkelingen en uiteindelijk legde deze zich neer bij de onvermijdelijke remise. Herman van Eekeren had in een Franse partij die lang gelijk op ging een kwaliteit en een pion gewonnen. Maar uit sportiviteit, de wedstrijd was om des schaakkeizers baard gaf hij remise. Zo werd de 4-4 stand bereikt. Waarbij de 's Gravelanders dan hun handen nog dicht mochten knijpen.

Dat de dames van Zeist het zo geweldig deden biedt hoop voor het vrouwenschaak in Nederland en als de Wijdemeerse dames zich eens geroepen voelen om een potje mee te komen spelen in een gezellige ambiance zijn ze van harte welkom.

SCHOOLSCHAAK

Er is ook nieuws op het gebied van het Schoolschaken in de Wijdemeren. Met dank aan doortastend optreden van Wethoudster mw. Lia Moote en haar team kon de 's Gravelandse vereniging 12 CD-roms met het stappenplan en een demonstratiebord aanschaffen. De-cd roms liggen inmiddels op elke school van de Wijdemeren nadat mevrouw Moote op 21 maart het startschot voor de uitreiking had gegeven op het gemeentetehuis, iets wat toen al in de Gooi- en Eembode is vermeld.

Met het stappenplan kan elke school haar kinderen de gelegenheid bieden om te leren schaken achter de computer. Aan de hand van eenvoudige theorie en opgaven worden de eerste beginselen van het schaken geleerd, en daarna gaat men weer een stapje hoger op de schaakladder, tot men een heuse sterke clubschaker wordt die met de besten meekan. Het demonstratiebord dat in beheer is van de 's Gravelandse SV kan gebruikt worden voor ondersteunende lessen of geleend worden door scholen of andere instanties.

Schaken is een sport voor iedereen en dankzij deze campagne wordt ze ook voor iedereen toegankelijk, een initiatief waar zowel de gemeente als de schaakverenigingen voor ijveren.

Ook eens zin om te komen schaken? Neem dan eens contact op met Patrick Kreuning, pkreuning666@yahoo.com of bel 06-18037278. Kijk ook eens op onze website, http://home.tiscali.nl/svgraveland . Uiteraard bent u ook altijd welkom op donderdagavond in de Matrijs aan de Julianaweg 7a te Kortenhoef.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 2