WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Groen Licht Antoniusterrein
Kortenhoef, do 2 december 2010

Gisteren werd gesproken over de invulling van het Antoniusterrein aan de Kerklaan in Kortenhoef. De commissie gaf groen licht aan het voorstel.

Lange voorgeschiedenis

Aan dat besluit ging veel vooraf. Op 6 februari 2007 werd de eerste informatieavond over de bebouwing van het braakliggende terrein van de Antoniusschool gehouden. Dat leverde massale weerstand op tegen de bouw van een massaal appartementengebouw aan de Kerklaan. Omdat men er niet uitkwam werd op 2 april besloten om samen met de bewoners te gaan tekenen aan de invulling van het terrein. Het grootste struikelblok bij al die besprekingen en onderhandelingen was dat de opbrengst van de nieuwbouw leidend was. Voor de herindeling had de raad van 's-Graveland besloten dat de nieuwbouw van de Antoniusschool bekostigd moest worden uit de opbrengst van het terrein aan de Kerklaan. Daarmee lag dat bedrag vast.

Later besloot de raad van Wijdemeren, in de vorige raadsperiode, om die koppeling los te laten, waarmee iets meer armslag geboden werd. Toch moest het terrein nog steeds een zodanige invulling krijgen dat de opbrengst voor de gemeente ruim voldoende was.

Inspreker


Pieter van Walbeek

Pieter van Walbeek, de voormalige predikant uit Ankeveen, die naast het terrein woont, maakte gebruik van het recht om in te spreken. Hij wees er met een aantal letterlijke citaten op dat de gemeente de eigen regels ten aanzien van welstand en bestemmingsplannen met voeten treedt. "Waarom besteedt de gemeente tonnen, zo niet miljoenen aan het actualiseren van bestemmingsplannen als die vervolgens naar de prullenbak kunnen, omdat ze toch niet nageleefd worden?" Van Walbeek verklaarde niet zozeer tegen de invulling van het terrein te zijn zoals die nu voorligt, maar hij vroeg wel van de gemeente om zich aan de eigen regels te houden, net zoals van iedere burger gevraagd wordt.

Vlekken

Wethouder Jaap van Waveren wees Pieter van Walbeek erop dat er in het bestemmingsplan vlekken staan die nader ingevuld kunnen worden. Het Antoniusterrein is zo'n vlek, die nu zijn invulling krijgt. Over de invulling van het plannetje zei Van Waveren dat er eindeloos met de bewoners over is gesproken en dat het iemand uit de bewonersgroep was die de aanzet heeft gegeven tot de invulling van het terrein zoals die nu voor ligt (tekening D2).

De commissie steunde de wethouder, waarbij Henk de Kloet (DB) in eerste instantie wel twijfel had. "Ik begin te twijfelen. Wat kunnen we nog?" :aldus De Kloet. Krachtige steun kwam er direct van Theo Reijn (CDA) en Martin Vuyk (VVD). Reijn: "Er is veel ergernis over het braak laten liggen van dat terrein. Dat moet ophouden. We moeten woningen gaan bouwen." Wethouder Jaap van Waveren wees erop dat er nog een hele procedure te gaan is voor de bouwvergunning verleend wordt, waarin de bewoners alle ruimte krijgen om hun mening te laten horen.

Uiteindelijk gaf de commissie unaniem groen licht en werd het voorstel zelfs tot hamerstuk in de raad van 15 december gebombardeerd.

 

 

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
sneeuwval
- 6 gr.
windkr. 4