WIJDEMEERSE WEBKRANT
Inspraak Antoniusbouwplan
Kortenhoef, di 6 februari 2007

Vanavond was de Dobber volgestroomd met omwonenden van het braakliggende terrein van de Antoniusschool. Er was weerstand tegen de plannen.

De grote zaal van de Dobber was tot de laatste stoel bezet. Namens het college leidde burgemeester Don Bijl de inspraakavond. Achter de tafel zaten Koen Wagemakers projectleider namens de gemeente en Marianne Kortekaas van stedenbouwkundig bureau RBOI.

Kaders

Burgemeester Bijl opende met de kaderstelling. De nieuwbouw van de Antoniusschool moet betaald worden uit de opbrengst van het project. Bovendien heeft de raad opdracht gegeven om zoveel mogelijk woningen te realiseren om de woningnood te bestrijden.


De nieuwe situatie.

Met die uitgangspunten ging het stedenbouwkundig bureau aan de gang. Dat leidde tot de projectie van een gebouw van drie bouwlagen op de hoek van de Kerklaan en de Egidius Blocklaan. Aan die uitgangspunten voegde het stedenbouwkundig bureau toe dat er aan de Kerklaan,de hoofdas van de kern Kortenhoef, behoefte is aan een opvallend gebouw nabij de kerk, het andere kenmerkende Kerklaangebouw.


De oude situatie. Ingetekend zijn links voor de onderwijzerswoning met daarboven de Antoniusschool.

Jip en Janneke

De zaal hoorde de uitleg aan, variërend van flinke reserve tot ingehouden emotie. Tal van sprekers vonden om verschillende redenen dat een bouwmassa met drie lagen niet aan de Kerklaan past. Veel aandacht werd besteed aan de welstandsnota uit 2004 en de speciaal voor dit plan ontwikkelde welstandscriteria. Enkele aanwezigen vroegen herhaaldelijk waarin de welstandscriteria van dit nieuwbouwplan afwijken van de welstandsnota van 2004. En met name welke die afwijkingen zijn.

In antwoord daarop kwamen meerdere keren veel woorden en ambtelijk taalgebruik van achter de tafel, maar er kwam geen antwoord. Een mevrouw riep wanhopig: "Kunt u nu eens antwoord geven op de vraag in Jip en Janneke taal?" Projectleider Koen Wagemakers gaf in Jip en Janneke taal het antwoord dat het een hele moeilijke vraag was, waarop hij het antwoord schuldig moest blijven.

Een inspreker zei: "In de uitnodiging voor deze avond staat 'U 'krijgt dan een toelichting op de procedure van projectleider Koen Wagemakers en een presentatie van het genoemde stedenbouwkundig kader en de welstandscriteria door het bureau dat dit heeft opgesteld.' Nu zit hier een zaal vol mensen die dat willen horen en nu weet u het niet."

Burgemeester Don Bijl voelde de irritatie in de zaal aan en greep in. Hij zegde toe dat het antwoord gepubliceerd zal worden, omdat het een terechte vraag is.

Sfeerverbetering

De sfeer in de zaal werd wat ontspannener toen er gesproken werd over de uitvoering van het gebouw. Men begon mee te denken. Twee lagen met een kap erop, waarin ook appartementen worden ondergebracht. Geschakelde gebouwen. Zelfs een rieten kap kwam langs als idee. Over de plannen aan de Pieter van de Leelaan (de achterzijde) werd nauwelijks gesproken, maar daar komen dan ook twee-onder-één kap woningen en een rij.

Zijdelings kwamen vragen langs over parkeren. De norm voor het plan is 1,5 auto per woning. Er komen geen parkeerplaatsen in eigendom van de kopers van de appartementen. In het hoofdgebouw zullen circa 15 appartementen komen. Er werd echter ook gesproken over 14 seniorenappartementen. Dan blijft er één over. De verhouding zal dus wel wat anders worden. Duur zullen ze in ieder geval worden bevestigde projectleider Koen Wagemakers.

Vervolg

Burgemeester Don Bijl zegde toe dat er een vervolg komt als er tekeningen van het gebouw zijn gemaakt. Wordt vervolgd.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief