WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zeer verdeelde Coalitie
Nederhorst den Berg, wo 1 december 2010

De commissie R en E behandelde vanavond het verplaatsen van de sportvelden in Overmeer-Zuid (Nederhorst). Dat leidde tot ongehoorde taferelen.

Hockeyveld


Bart Vermeulen

De ontwikkeling van het plan Overmeer-Zuid, waarin woningbouw gepland is naast de verplaatsing van de sportvelden van de voetbalvereniging, de tennisbanen en de kinderopvang loopt al enige jaren. Vanavond zou de commissie besluiten over het verplaatsen van de voetbalvelden en de grondexploitatie van het plan. Tijdens de inspraak nam Bart Vermeulen het woord. Hij pleitte voor de aanleg van een hockeyveld. Zoals eerder de Bergse Runners Club kreeg ook hij niet de handen op elkaar. Sterker nog, wethouder Jaap van Waveren liet hem weten dat de plannen al in een veel te ver stadium zijn om daar nu nog dit soort aanpassingen op te kunnen doen.

Nog niet eerder kwam zo duidelijk aan het licht dat de samenwerking en regie in de DB-VVD-D66 coalitie suboptimaal is. Verwacht zou mogen worden dat de coalitiepartijen en hun fracties min of meer overeenstemming hebben over een zo ingrijpend voorstel als dit. Niets bleek minder waar.

Power Point

Martin Vuyk (VVD) had een presentatie samengesteld en verliet zijn raadszetel om zijn kritische standpunten, statistieken en vragen indringend gedurende tien minuten op de wethouder af te vuren, ondersteund met een presentatie op een groot scherm. Zijn standpunt was dat het college een grote fout zou begaan als er door werd gegaan met de planontwikkeling en de contracten die getekend gaan worden met de Alliantie en andere partijen. Hij pleitte voor een compleet andere invulling van het plan, waarbij alle sportverenigingen van velden en sintelbanen voorzien worden en de rode contour (de grens van de toegestane bebouwing) niet langer heilig zou zijn.

DB twijfelt

Coalitiepartner D66 was niet aanwezig bij de commissievergadering. De grootste coalitiepartij, Dorpsbelangen, die bijna de helft van alle zetels bezet, liet bij monde van Henk de Kloet in eerste termijn weten dat men ging twijfelen over het collegevoorstel, maar nog even wilde wachten wat de andere partijen er van vonden. Die waren allemaal van mening dat er een volgende stap gezet moet worden en dus het collegevoorstel gesteund moest worden.

Geërgerd

In zijn beantwoording was wethouder Jaap van Waveren duidelijk zeer geïrriteerd door de houding van Martin Vuyk van de VVD. Hij verweet Vuyk dat deze eerder het huidige voorstel gesteund had en sprak over "de sprookjes van Vuyk". Theo Reijn (CDA) viel de wethouder bij. "Hoe komt u erbij dat de rode contour niet meer geldt? U heeft selectief geshopt." De verhoudingen tussen het college en de VVD fractie werden behoorlijk op scherp gezet.

De sleutel lag bij Henk de Kloet van DB. Hij weigerde namens zijn fractie een advies over het voorstel te geven, maar vroeg om een notitie over de hardheid van de rode contouren. "Wij geven u nu geen advies over dit voorstel." Daarmee was de chaos compleet, omdat het volgende agendapunt handelde over de grondexploitatie. Dat punt kon niet behandeld worden zonder dat er een positief advies van de commissie lag inzake de verplaatsing van de voetbalvelden.

Het is niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Als er achter de schermen geproken is met de coalitiefracties, dan kan het voorstel wellicht alsnog op de agenda van de raad op 15 december prijken.
bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
- 5 gr.
windkr. 4