WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nera: Monumentenstatus
Horstermeer, do 15 april 2010

Het college gaat het Nera-gebouw in de Horstermeer aanwijzen als gemeentelijk monument. Het gebouw mag dan niet meer gesloopt worden.


Nera-gebouw Horstermeer

Update 16-4-2010, 10.54: Wij schreven dat Jan Zwagerman het Nera gebouw gekocht heeft. Dat is onjuist hij huurt het van Domeinen (het Rijk).

Het Nera-gebouw en de inrichting van de Horstermeer hebben veel met elkaar te maken. Zo waren er ooit plannen om het gebouw te slopen om op die plek waterberging te realiseren. Jan Zwagerman, die strijdt tegen de plannen van de provincie/AGV/Natuurmonumenten om in de Horstermeer moerasgebieden aan te leggen, huurt het Nera-gebouw en zet de toekomst van het gebouw ook in als strijdmiddel. Slopen van het Nera-gebouw is met een monumentenstatus van de baan.

Lees ook:

24082007 Nera moet blijven
09092007 NERA gebouw Open
02102007 Nera: Datahotel?
01022008 Dorpsavond Nederhorst
09082008 Florencius niet naar Nera
21102008 Horstermeer: Weide-Meren
02062009 Veilige Dijken
09092009 Vrijwilligers Autocross
17012010 Horstermeer protesteert
29032010 Republiek in Netwerk?

Dossier Horstermeer

persbericht

Monumentenstatus voor NERA-gebouw

Het college heeft besloten om de procedure in gang te zetten die moet leiden tot aanwijzing van het NERA-gebouw als gemeentelijk monument.

Uit onderzoek door de gemeente is gebleken dat het NERA-gebouw in de Horstermeerpolder een grote bouwhistorische waarde vertegenwoordigt. Tot op heden is de procedure om het pand als monument aan te wijzen aangehouden, omdat nog niet duidelijk was of het pand een nieuwe bestemming kon krijgen. Een van de moeilijkheden daarbij was, dat het gebouw in de beoogde ‘natte natuurzone’ in de Horstermeerpolder ligt. Inmiddels is gebleken dat het gebouw, onder randvoorwaarden, een nieuwe bestemming zou kunnen krijgen. Het college stemt in met de resultaten van een onderzoek hiernaar door Grontmij. 

Het gebouw wordt door veel organisaties en bewoners in de gemeente als zeer waardevol ervaren.

Het college verwacht dat de monumentencommissie zal adviseren het NERA-gebouw te bestemmen tot gemeentelijk monument. De monumentenstatus hoeft geen belemmering te zijn voor een eventuele herbestemming. Ook als het gebouw als monument wordt aangewezen, zijn aanpassingen mogelijk. Aanwijzing als monument sluit wel de optie van sloop uit.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2