WIJDEMEERSE WEBKRANT
Horstermeer protesteert
Horstermeer, zo 17 januari 2010

Morgen vergadert PS NH over de moerasplannen voor de Horstermeer. De Horstermeerbewoners  Stuijver en Zwagerman zullen oproepen tot stoppen van die plannen.

Dossier Horstermeer

persbericht

Horstermeerbewoners volharden in protest tegen moerasplannen
Delftse hoogleraar steunt bewoners: “situatie in de polder zeer zorgelijk”

Ondanks de massale protesten van de bewoners, boeren en ondernemers in de Horstermeerpolder zet de Provincie Noord Holland de uitvoering van de plannen om één derde van de polder in Wijdemeren in moeras te veranderen door.

De polderbewoners volharden in hun protest tegen de plannen en weten zich gesteund door de Delftse hoogleraar Prof. dr. Bart Schultz. Professor Schultz is een vooraanstaande deskundige op het gebied van droogmakerijen en watermanagement.

Maandag 18 januari vergadert Provinciale Staten over de uitvoering van de moerasplannen. De Bewonersvereniging Horstermeerpolder heeft voorafgaand aan de vergadering schriftelijk uiteengezet dat het draagvlak voor de plannen totaal ontbreekt. De Horstermeerbewoners  H. Stuijver en J. Zwagerman zullen in de vergadering oproepen tot het stopzetten van het project omdat er zonder twijfel schade zal ontstaan aan de bebouwing. Bovendien is het plan niet nodig om verdroging van de omgeving van de polder tegen te gaan. Zij weten zich in hun oproep gesteund door de inzichten van Prof. dr. Schultz.

In een boeiende lezing heeft Professor Schultz onlangs voor de polderbewoners uiteengezet welke risico’s er aan de plannen van de Provincie kleven. Hij bevestigde dat de zorg van de bewoners voor het oprukkend kwelwater terecht is. Door de grote moerasgebieden zal het kwelwater opschuiven richting de bebouwing. “De kweldruk zal in het bebouwde gebied minimaal verdubbelen”, aldus de Professor. Ook onderschreef Professor Schultz de visie van de bewoners dat het niet handhaven van de polderregels -de zogenaamde Keur- tot grote problemen zal leiden: “Ik zie dat de Keur steeds minder goed wordt nageleefd en vindt dat zeer zorgelijk.”

Als de vergadering in Haarlem aanstaande maandag niet leidt tot het stopzetten van het moerasproject zullen de Horstermeerbewoners hun protestacties hervatten. Vorig jaar werd er tweemaal een grote proteststoet gehouden. Naar het gemeentehuis en het provinciehuis. Daaraan deden honderden bewoners mee. Met vrachtwagens, shovels en legervoertuigen. De koeien gingen mee en de kinderen kregen vrij van school om te protesteren. “Rondom de gemeenteraadsverkiezingen zullen wij weer van ons laten horen”, zegt Marianne Zwagerman namens het actiecomité Horstermeer Protest. “Wij bereiden nu een aantal grote publieksacties voor. Wij zullen alles doen wat nodig is om de Provincie te overtuigen dat dit project van tafel moet.”


De cv van Professor Dr. Schultz vind u hier: www.ihe.nl/iu/staffmember/brt
Een korte videosamenvatting van de lezing van Professor Dr. Schultz in het Nera gebouw in de Horstermeerpolder vindt u hier: http://vimeo.com/8797422

De vergadering van de Provinciale Statencommissie Wamen is op maandag 18 januari in de Koffiekamer 2 van het Provinciehuis, Dreef 3, Haarlem. De vergadering start om 09.30 uur.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
website wm
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
6 gr.
windkr. 3