WIJDEMEERSE WEBKRANT
NERA gebouw Open
Horstermeer, zo 9 september 2007

Gisteren was het Open Monumentendag. Het NERA gebouw in de Horstermeer was om die reden gisteren en vandaag opengesteld voor het publiek.

Gisteren en vandaag werden groepen bezoekers door oud-medewerkers rondgeleid door het NERA gebouw in de Horstermeer. Er was veel belangstelling voor het jarenlang enigszins geheimzinnige, afgelegen, gebouw.

Het NERA gebouw werd opgeleverd in 1950. In het gebouw zat de afdeling Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, de PTT, de Radio Controledienst, allemaal diensten die met radio-ontvangst te maken hadden. Ook werd er met grote schotels geluisterd naar het heelal (radio astronomie).

In 2005 viel het doek voor de radio-activiteiten in de Horstermeer. De RCD verhuisde naar Amersfoort en domeinen bood het gebouw te huur aan. Jan Zwagerman uit de Horstermeer huurde het gebouw en probeert er een passende bestemming aan te geven en te behouden.

Sloop

Er zijn echter op het provinciehuis in Haarlem plannen om het zuidelijk deel van de Horstermeer te gebruiken als waterberging. In die plannen past het gebouw niet en wordt voorgesteld om het te slopen.

Website

Er is een website ingericht met informatie over het gebouw. Op die website staat ook het uitgebreide artikel van de hand van Joop Glijn dat onlangs in de WieWat Waar verscheen.

Lees ook:

En Dossier Horstermeer

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
19 gr.
windkr. 2