WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nostalgie in De Fuik
Kortenhoef, zo 9 september 2007

In de Gloriosa organiseerde in De Fuik in Kortenhoef een expositie van schoolfoto's uit de periode 1925-1985 in Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland.

Monnikenwerk

De Historische Kring 's-Graveland, In de Gloriosa, heeft monnikenwerk verricht. Klassenfoto's van alle scholen in de voormalige gemeenten Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland werden verzameld en gerubriceerd. Ieder gemeente had twee of drie scholen, openbaar, christelijk of katholiek. Voorzover mogelijk, werden de namen van de afgebeelde personen bij de foto gezocht. Er werd uitgezocht van welk jaar de foto was. En alle foto's werden gescand en in een digitaal archief opgeslagen. Daarnaast werden ook stukjes film verzameld en op een cd gezet, die op de tentoonstelling werd afgedraaid. De tentoonstelling was verdeeld naar dorpskern en de daar bestaande scholen, waardoor eenvoudig de eigen nostalgie beleefd kon worden.

Herinneringen

De belangstelling was groot. Groepjes mensen stonden bij foto's te praten. "Maar dat is toch die van Hagen, Pos, Schriek...?" Bekende namen kwamen langs. Er werd flink gepuzzeld en in het geheugen gegraven. Herinneringen werden opgehaald. Aan strenge onderwijzers die hun handen niet konden thuishouden en tot lijfstraffen overgingen. Maar ook aan fijne leerkrachten waar met waardering over werd gesproken.

Jonge enthousiaste onderwijzers als Jim Alphenaar, Douwe Heins, Willem Spoor en vele, vele anderen straalden van de foto's. Maar ook onderwijzers uit andere tijden als Meester Blommesteijn keken strenger in de lens van de fotograaf bij schoolreisjes, eerste communies en ander feestelijkheden uit het grijze verleden.


Kaart uit 1981, Curtevenneschool

De opgespoorde namen.


De foto uit 1981

Blinkend nieuw

Schoolgebouwen die net waren opgeleverd en er blinkend nieuw op de foto bij stonden, klaar om de leerlingen te ontvangen, zijn inmiddels al weer gesloopt en in de vergetelheid verdwenen.

Attributen stonden ook op de tentoonstelling. De blinde kaart van Nederland, nog zonder Flevoland, schoolplaten die aan de muur hingen, schoolbankjes, diploma's en inktpotjes.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
19 gr.
windkr. 2