WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kritiek op het eigen CDA
Kortenhoef, zo 22 november 2009

Douwe van Essen, jarenlang trouw lid van het CDA, zond een brief aan de lokale bladen waarin hij zijn onvrede met de opstelling van zijn partij aan de orde stelt.

(Onderstaande ingezonden brief stond afgelopen week integraal in twee van de drie lokale bladen, De Brug en de WieWatWaar.)

Update 23-11-2009, 12.42: Naar nu blijkt is de brief niet in de Nieuwsster geplaatst. Omdat de Nieuwsster niet buiten Loosdrecht verspreid wordt en wij hem daardoor zelf niet kunnen zien, gaan dit soort dingen helaas soms mis. red. WWK.

ingezonden brief

Arrogantie van de macht

Steeds vaker stoor ik me aan de opstelling van het CDA in de gemeenteraad van Wijdemeren. Afgelopen week was het weer zover. Een begrotingsbehandeling waarin het CDA, met op ruime afstand de VVD, een negatieve hoofdrol vertolkte.

Weer was alles vooraf dichtgetimmerd tussen het CDA en de eigen wethouder en weer was er geen millimeter speelruimte voor goede voorstellen van de oppositiepartijen.

Sigaar uit eigen doos

Gert Zagt, de financiële specialist van Dorpsbelangen Loosdrecht, gaf --ook namens Dorpsbelangen Wijdemeren, VVD-afvallige Ruud Buijs en GroenLinks afvallige Hilbrand Korver- een prima presentatie. Met verve fileerde hij op hoofdlijnen de bezuinigings-voorstellen van het college, die op veel punten een sigaar uit eigen doos blijken te zijn. En waar een offer van de kiezer wordt gevraagd, zoals bij de forse OZB-verhogingen de komende jaren, wordt dat verhuld, net zoals bij de greep uit de Algemene Reserve, zeg maar het gemeentelijke appeltje voor de dorst. Met keiharde cijfers illustreerde hij in een meerjarenperspectief wat de pijnlijke consequenties zijn van de opmerking van Betske van Henten in november 2007: “We kijken niet langer dan 1 jaar vooruit”. Er ging een schok door de zaal. Terecht werd het CDA als leider van de coalitie daar op aangesproken.

Insinuaties

En hoe reageerde het CDA, onder aanvoering van fractievoorzitter Theo Reijn? Met een uithaal naar Gert Zagt over het ontbreken van een tegenbegroting en een stoot onder de gordel van DBL-fractieassistenten die niet aanwezig waren. Die laatste opmerking moest, volkomen terecht, teruggenomen worden, en dat is niet voor het eerst. In een eerdere vergadering had Theo Reijn DBL-voorman Jaap van Waveren van belangenverstrengeling beticht. Ook toen moest hij dat terugnemen. Is een arrogante opstelling al niet erg genoeg? Waarom ook nog die insinuaties? Omdat het CDA het irritant vindt, dat de oppositiepartijen, onder aanvoering van de beide Dorpsbelangenpartijen, keer op keer de vinger op de zere plek leggen? Daar lijkt het wel op.

Machtsblok

Maar hou je dan niet van de domme door steeds maar weer treiterig en zuigend te vragen om tegenvoorstellen. Als er één gegrossierd heeft in alternatieven is het Gert Zagt wel, terwijl de coalitiepartijen jaar in jaar uit vrijwel alle voorstellen stelselmatig de grond in hebben geboord. Want ook nu werden goede moties of wijzigingen van de oppositiepartijen door het coalitiemachtsblok weggestemd. En ook nu werden voorstellen van de coalitiepartijen wél aangenomen, met als absolute dieptepunt een vage, nietszeggende motie van het CDA over het behoud van de bibliotheekfuncties in Loosdrecht. Minachting van de kiezer in optima forma! Of was het dieptepunt dan toch, dat Gert Zagt na de begrotingsbehandeling door de VVD- en CDA-voormannen uitbundig werd gecomplimenteerd met zijn fantastische optreden? Vrijages voor de komende raadsperiode? Dat getuigt van weinig goede smaak.

Detaillistisch geneuzel

Fractieleden zijn op persoonlijke titel gekozen, maar de CDA-fractie kent maar één stem, die van Theo Reijn. En ieder voorstel van andere partijen dan die van de coalitie wordt door hem afgedaan als detaillistisch geneuzel. Waar andere (voornamelijk oppositie-) partijen, zich verdiepen in de dossiers en weten waar ze het over hebben, verschuilt het CDA zich achter hoofdlijnen. En die worden bewaakt door het college, dus waar zouden zij zich druk over maken, nietwaar?

Eigen schuld, dikke bult

Dat het Dorpscentrum in Loosdrecht, mede door deze afwachtende opstelling, minimaal vele tonnen, misschien wel miljoenen meer gaat kosten, ach, dat ziet het CDA achteraf dan wel… Net zoals bij de reconstructie van het Noordereinde. Ook dat wordt aangestuurd door het college, door CDA-wethouder Betske van Henten. Als het kalf verdronken is, pardon, het project is afgerond, dan kunnen we toch alle gemaakte fouten herstellen!? Natuurlijk Theo, en die kerngezonde, gekapte beuken herrijzen ook weer uit hun graf, nietwaar? En mindervalide mensen mogen vanwege al die lantaarnpalen midden op de stoep naar de drukke rijbaan uitwijken, toch? En als de Tweede Heulbrug gevaarlijk helt, dan naar links, dan naar rechts, dan spreken we de aannemer er niet op aan, maar we zetten er gewoon borden neer om te waarschuwen dat je auto om kan kieperen en beperken de snelheid, nietwaar Betske? Wie dan harder rijdt: eigen schuld, dikke bult. En wat zegt de CDA-fractie? Niets. Die wacht waarschijnlijk tot het nieuwe Dorpscentrum klaar is…

Onderbuikgevoelens

Nog erger wordt het wanneer er laatdunkend over emoties van andersdenkende raadsleden wordt gesproken. Theo verwijt raadsleden hun onderbuikgevoelens belangrijker te vinden dan de feiten, wanneer uitbesteding van de Sociale Dienst naar Hilversum niet door dreigt te gaan. Doorpakken moeten ze, niet dralen, want het levert immers een forse besparing op. Gelukkig hebben zij wél hun gevoel laten spreken, want een paar maanden later slechts wordt de dienst WMO, die aan Hilversum was uitbesteed, teruggehaald naar Wijdemeren, omdat het... ja, écht, omdat het juist flink wat geld bespaart!

Vijf voor twaalf

Veel meer nederigheid (echt CDA) en een serieus oor voor de argumenten van de oppositiepartijen door de collegepartijen, het CDA in het bijzonder, zou de Wijdemeerse politiek een hoop goed doen. En ook: ´C´est le ton qui fait la musique´. Als je steeds minder bereid bent te luisteren naar de ander, verscherp je tegenstellingen in plaats van naar overeenkomsten te zoeken. Eigen fouten worden niet (h)erkend en de frustratie van de oppositiepartijen neemt hand over hand toe. Maar ook die van een aantal raadsleden uit coalitiepartijen. Zozeer zelfs, dat de VVD en GL beiden al een uittreder kennen en het binnen de PvdA ook al rommelt, brieven en bloemetjes van de voorman ten spijt.

Het is vijf voor twaalf, dus nog maar weinig tijd om het roer om te gooien.

Douwe van Essen
Lid van het CDA
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
13 gr.
windkr. 4