WIJDEMEERSE WEBKRANT
Begroting Aangenomen
Wijdemeren, do 12 november 2009

Vanmiddag was deel twee van de begrotingsbehandeling. Stemmingen over moties en de stemming over de begroting, die vrijwel ongewijzigd werd aangenomen.


Burgemeester Karen Heerschop.

Veel nieuwe gezichtspunten leverde de afgelopen middag niet op. Toch was er wel een levendig debat. Levendiger dan vorige jaren. Op punten werd dat debat gewonnen door het duo Gert Zagt (DBL) en René Voigt (DBW), die elkaar mooi aanvulden.


Gert Zagt (DBL), getergd.

René Voigt (DBW), politiek.

Getergd

Gert Zagt die getergd, maar toch met humor, de coalitie bestookte met lastige vragen, waarbij hij keer op keer zei dat hij het college al vele malen gewaarschuwd had voor de huidige financiële problemen. Het weerwoord van de coalitiepartijen overtuigde lang niet altijd. René Voigt zette de politieke puntjes op de i door plagerig de artikelen over de "crisis"van afgelopen week op te houden en het goedmaakbloemetje van Kees Bosdijk (PvdA) voor wethouder Betske van Henten genadeloos te fileren.

Uitleggen


Wethouder Gerard Abrahamse.
"Ik leg het nog een keer uit.."

Wethouder Gerard Abrahamse beantwoordde rustig, zij het enigszins uit de hoogte, de vragen in tweede termijn, alsof hij een klasje voor zich had waartegen hij zojuist had gezegd: "Nu goed, ik leg het nog één keer uit." Zijn verhaal bevatte geen nieuwe gezichtspunten ten opzichte van gisteravond. De begroting is in balans en is solidair. De provincie is er tevreden mee. En, er komen zware tijden aan voor Wijdemeren. Hij richtte zich bij zijn beantwoording sterk op Gert Zagt (DBL), die daardoor nog meer getergd werd en regelmatig interumpeerde.

Amendementen en Moties

Vijf amendementen en zes moties werden er ingediend op de programmabegroting 2010-2013. (Tussen haakjes V = verworpen, A = aangenomen en O = overgenomen door het college.)

Amendementen

  • DBL stelde voor om de korting op de subsidies van 10% te schrappen. (V)
  • Alle fractievoorzitters stelden voor om het bedrag voor de rekenkamer te verhogen. (A)
  • DBL stelde voor om de OZB met 2,5% te verhogen om daarmee de bezuinigingen op de bibliotheek aanzienlijk te verminderen. (V)
  • DBW stelde voor om het Dorpsplein Kortenhoef wel in de planning te houden en daar volgend jaar een voorstel voor te ontvangen. (V)
  • Het CDA stelde namens de coalitie voor om de korting op de subsidies te halveren tot 5%. (O)

Moties

  • DBL wil dat de raad een brief aan Gedeputeerde Saten stuurt om gedeupteerde te herinneren aan zijn uitspraak dat ook in het Natura2000 dossier de economie voorrang heeft. (A)
  • Raadbreed wil de raad de verkeerswerkgroep een formele status geven door er een adviescommissie aan de raad van te maken. (A)
  • De coalitie diende een motie in over de bibliotheek, waarin aangedrongen wordt op het behoud van een zo veelzijdig mogelijk aanbod. (Een volstrekt vrijblijvende motie, die overgenomen werd door het college.) (O)
  • DBL (Jaap van Waveren) diende een motie in naar aanleiding van de verontrustende mededelingen gisteren over de voortgang van het Dorpscentrum. Hij wilde op 1 december een nieuwe grondexploitatie en een risicoanalyse. (V)
  • DBW diende een motie in om te stoppen met de voetbalkooi aan het Oppad en het veldje daar op te knappen. (V)
  • De VVD diende een motie in om intern te werven als het WMO loket (SoZa) wordt teruggehaald naar Wijdemeren. (Het is nu ondergebracht in Hilversum.) (O)

Nadat de stemmingen over deze moties en amendementen was geweest werd de begroting als geheel met 12 voor (coalitie) en 7 tegen (DBL, DBW, HKA en BAW) aangenomen. In het laatste uur van de begrotingsbehandeling bleek dat 12-7 de nieuwe verhoudingen in de raad illustreert, al waren er enkele "getolereerde" uitstapjes van Rieks Karssemeijer en Michiel van Balen.

Wethouder Gerard Abrahamse sloot af met een gedicht (lofzang) over Wijdemeren geschreven door een oud wethouder van de stad Utrecht.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 2