WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gemoedelijke Begrotingsraad
Wijdemeren, wo 12 november 2009

Gisteren om zeven uur begon de begrotingsbehandeling, die duurde tot elf uur. Ondanks de financiële problemen was de sfeer gemoedelijk.

Achtereenvolgens hielden de fractievoorzitters hun algemene beschouwingen. Voor de gelegenheid van achter een spreekgestoelte. Begonnen werd met Theo Reijn, die mocht beginnen omdat het CDA de grootste partij is. Daarna kwamen Joep Frijdal (VVD), Kees Bosdijk (PvdA), Gert Zagt DBL, (mede namens DBW, HKA(Korver) en BAW Buijs)). Hekkensluiter was Edwin Bult van GL.


Theo Reijn (CDA)

Joep Frijdal (VVD)

In alle beschouwingen, maar ook in de rest van de avond, speelde de bibliotheek een prominente rol.

Het CDA pleitte voor de aanleg van breedband in Wijdemeren. De bezuinigingen (10%) op de subsidies vond men onverantwoord. De bibliotheek moet van het CDA open blijven. Wel verweet het CDA de bibliotheek dat men zelf niet heeft geanticipeerd op de bezuinigingsdiscussie die al twee jaar woedt. (CDA Alg. Besch.)

De VVD is blij met de begroting zoals voorgesteld door het college, maar men is volgens de VVD te optimistisch over de ontwikkeling van de inkomsten en uitgaven. "Er is geen sense of urgency! Het water staat ons aan de lippen! Je moet je impopulair durven maken door keuzes te maken." De Dobber kan geprivatiseerd worden. In alle kernen moeten gelijkwaardige voorzieningen komen. (VVD Alg. Besch.)


Kees Bosdijk (PvdA)

Edwin BUlt (GL)

Kees Bosdijk (PvdA) ging voort op het thema dat vorig jaar werd aangesneden, de relatie en de communicatie met de burger, die volgens de PvdA sterk te wensen over laat. Het bestuur moet transparant worden. Het college moet uit de ivoren toren komen. Er moet een cultuuromslag komen op de Rading 1. Andere aanbevelingen van de PvdA: Goed openbaar vervoer, de bibliotheek open houden, maar er wel op bezuinigen. Twee dames kregen een bloemetje van hem. Ria Evenhuis die alle avonden notuleert en wethouder Betske van Henten om de "crisis" van afgelopen week goed te maken en af te zoenen. (PvdA Alg. Besch.)


Wethouder Betske van Henten krijgt een goedmaak-bloemetje van Kees Bosdijk.

 

DB-PLUS., Gert Zagt, gaf een mooie presentatie met de beamer. "Als DB na de verkiezingen in het college zit dan zullen wij knokken voor de bieb. De afgelopen jaren zat Zagt avonden lang te puzzelen op de begroting om met serieuze bezuinigingsvoorstellen te komen. De coalitie deed daar nooit iets mee. Duidelijk gefrustreerd door die houding de afgelopen jaren, maakte hij nu bekend dat hij geen oplossingen voor de financiële problemen aandroeg.


Gert Zagt (DBL): Jaar na jaar voorstellen.

"Coalitie , lost u nu uw eigen fiasco maar op! Ik deed voorstellen die u altijd wegstemde." Van de begrotingsvoorstellen van het college liet Zagt weinig heel. Voor het merendeel meevallers en een greep van zeven ton in de kas, aldus Zagt. Eigenlijk zou de OZB nu met 21% omhoog moeten om de ontstane problemen op te heffen. (DB-PLUS Alg. Besch.)


Gert Zagt hield een WWK pet op en
sprak zijn grote waardering voor de WWK uit.

GL Edwin Bult deelde een zwarte piet uit aan de provincie Noord-Holland. "De provincie was indertijd voorstander van de herindeling tot Wijdemeren, maar nu laat diezelfde provincie Wijdemeren volkomen in de kou staan." (GL Alg. Besch.)

In zijn antwoord gaf wethouder Gerard Abrahamse aan dat de begrotingsvoorstellen gebalanceerd zijn. De pijn wordt verdeeld, terwijl de voorzieningen in Wijdemeren toch op een aanvaardbaar niveau blijven. Hij schetste een pikzwart scenario als gevolg van de kredietcrisis en de miljardensteun aan de banken. Die miljarden moeten o.a. bezuinigd worden bij de gemeenten, die bovendien geconfronteerd worden met stijgende uitkeringsbehoeften (WW, Bijstand). Met de voorstellen van het college denkt Abrahamse de provincie te kunnen overreden om onder het preventief toezicht uit te komen en weer baas in eigen huis te worden.

In de voorstellen wordt voorzien in de vermindering van het aantal FTE's (voltijdbanen van ambtenaren). Drie in 20101 en zes in 2011. De bibliotheek wordt versoberd met 150.000 euro per jaar en alle andere subsidies gaan 10% omlaag. Fijntjes wees de wethouder erop dat de bibliotheek flinke eigen reserves heeft. "Kijkt u maar eens in het jaarverslag van 2008."

Over het dorpscentrum had de wethouder wat zorgelijke mededelingen. De grondprijs gaat omlaag, wat de gemeente zeven ton gaat kosten. Er moet mogelijk archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. In de smaenwerkingsovereenkomsten staan nog te veel open einden, waardoor juristen nog eens het hele dossier moeten doorlopen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 2