WIJDEMEERSE WEBKRANT
Meer Burgerparticipatie
Wijdemeren, wo 5 augustus 2009

De Rekenkamercommissie is kritisch over de communicatie inzake de reconstructie van het Noordereinde. Dat kan in het vervolg beter vindt de commissie.

De geschetste problematiek komt duidelijk naar voren uit twee berichten in de WWK van vorig jaar. Op 13 augustus vorig jaar maakt de gemeente de instelling van een klankbordgroep bekend. De dag daarna, op 14 augustus vorig jaar, reageert Werkaandeweg.nu en vraagt zich af: "Wie is die klankbordgroep dan wel? Wij kennen ze niet.".

Dossier Verkeer 's-Graveland

persbericht

REKENKAMERCOMMISSIE: KENNIS EN CREATIVITEIT VAN
BURGERS BETER BENUTTEN

Steeds vaker nodigt de gemeente Wijdemeren zijn inwoners uit om een inbreng te leveren bij het ontwikkelen van beleid. De rekenkamercommissie is van oordeel dat deze burgerparticipatie om een actievere en meer gestructureerde aanpak van de communicatie tussen de gemeente en burgers vraagt.

Daarmee vergroot het gemeentebestuur de mogelijkheden om draagvlak te verwerven en de creativiteit van de inwoners van Wijdemeren te mobiliseren.

Zojuist heeft de rekenkamercommissie een rapport uitgebracht waarin zij nagaat hoe effectief de gemeente Wijdemeren communiceert met burgers bij “interactieve beleidsvormingsprocessen”. Als praktijkgeval heeft zij daartoe de gang van zaken bij de reconstructie van het Noordereinde in ’s Graveland onder de loep genomen. Het rekenkamerrapport concludeert dat er het nodige te verbeteren valt. Het gemeentelijk communicatiebeleid is niet actueel en biedt te weinig houvast voor de uitvoering.

De ambities op het vlak van burgerparticipatie zijn niet helder. Het assortiment van ingezette communicatie-instrumenten is te mager. Bij de reconstructie van het Noordereinde is er wel voldoende gecommuniceerd met de klankbordgroep maar niet met andere belanghebbenden, waardoor onvoldoende draagvlak is gecreëerd.

De rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraad de verantwoordelijkheid te nemen voor het vaststellen van de beleidskaders voor communicatie en burgerparticipatie en van de catalogus van in te zetten instrumenten. Verder beveelt zij aan voor elk belangrijk project een communicatieplan op te stellen, dat zich niet alleen richt op actief participerende inwoners maar ook op andere burgers.

Tenslotte is het nuttig een draaiboek voor burgerparticipatie te maken, dat mede het wekken van valse verwachtingen moet voorkomen.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
29 gr.
windkr. 2