WIJDEMEERSE WEBKRANT
Omstreden Bomenkap
Horstermeer, di 5 februari 2008

Bij het paardenpension van John Swaab aan de Middenweg in de Horstermeer wordt een houtwal gekapt. GL fractievoorzitter Hilbrand Korver is het daarmee oneens.

In de G&E staat vandaag een stuk over de kap van de houtwal. De bomen zijn een jaar of 40, 50 oud en staan rond het paardenpension van John Swaab. Een spirituele gemeenschap, RSSB, die ruimte van Swaab huurt, voert de bomenkap uit.

Protest tegen bomenkap

Ton Weusting, die vlak bij het paardenpension woont, protesteert tegen de rigoureuze bomenkap. Vorig jaar gingen er ook al veel bomen tegen de vlakte. Ook toen tekende hij protest aan.


Fractievoorzitter Hilbrand Korver (GL)

Weusting wordt gesteund door fractievoorzitter Hilbrand Korver van GroenLinks. Korver heeft inmiddels een reputatie als het gaat om de strijd tegen de kap van bomen. Hij was tegen de kap van bomen langs de Leeuwenlaan in 's-Graveland. Ook is hij tegen de plannen van het (zijn eigen) college om de bomen langs het Noordereinde te kappen in het kader van de renovatie van die weg.

In strijd met bestemmingsplan

Korver meent dat er in strijd met het bestemmingsplan wordt gehandeld door de kap van de houtwal. In het bestemmingsplan wordt gesproken over groenstroken van vier meter hoog en vier meter breed om het gebouw van het paardenpension aan het oog te onttrekken. Van die afscheiding is nu nog maar weinig over. Het is niet blij met het verlenen van de kapvergunning door de gemeente. Hij overweegt dan ook om naleving van het bestemmingsplan te eisen, waarmee herplant van de omgezaagde bomen bereikt moet worden.

Onderhoud is nodig

John Swaab en de gemeente zien de zaak heel anders. Volgens Swaab is het de eerste keer dat er onderhoud aan de houtwal van vijftig jaar oud wordt gepleegd. Frank Ratelband, die namens de gemeente het woord voert, is het daar mee eens. Hij zegt dat het nodig was om de houtwal uit te dunnen omdat de bomen anders zouden omvallen. Ook vindt hij de kap cultuurhistorisch verantwoord, omdat de bomen na het uitdunnen langer kunnen leven.

Conflicten

Rond het paardenpension zijn de afgelopen jaren regelmatig conflicten geweest tussen de pensionhouder, de omwonenden en de gemeente over het aantal ondergebrachte paarden. Tot aan de Raad van State toe, waar de omwonenden in juni vorig jaar hun zaak wonnen.


Het stuk Middenweg waar de kwestie speelt.
In het midden, links van de weg, het paardenpension. (Foto Google Earth.)

03072007 Voor de Volledigheid
23052007 Manegezaak voor RvS
Milieuvergunning voor Swaab 28-11-2006
Gesprek over Paardenpension 21-1-2006
Milieuvergunning weer Gestrand 27-10-2005
Manege: Procedure gevolgd? 1-9-2004

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, nat
8 gr.
windkr. 5