WIJDEMEERSE WEBKRANT
Manegezaak voor RvS
Horstermeer, wo 23 mei 2007

Weer heeft de buurt aan de Raad van State gevraagd om de door Wijdemeren aan een paardenpension in de Horstermeer afgegeven milieuvergunning te vernietigen.

Er zijn van die plekken in Wijdemeren waar omwonenden, een bedrijf en de gemeente jaren achtereen in een juridische strijd verwikkeld zijn. Aan de Middenweg in de Horstermeer, tegen Ankeveen aan, ligt zo'n plek. De buurt strijdt al jaren tegen de door de gemeente aan Club Cercle Hippique van John Swaab afgegeven vergunningen.

In een vergunning uit 1994 stond niet hoeveel paarden Swaab mocht huisvesten. In de vergunning, die in 2006 werd afgegeven door Wijdemeren, staat dat er 81 paarden en pony's ondergebracht mogen worden. Dat komt min of meer overeen met het aantal waarvan Swaab zegt dat hij er houdt (70). De buurt vindt dat aantal veel te hoog.

Gisteren diende de zaak weer voor de Raad van State. Die berekende op gornd van de oude bouwtekeningen dat er ongeveer veertig paarden in de manege gestald kunnen worden. Dat betekent dat Wijdemeren in de milieuvergunning dat aantal twee maal te hoog heeft toegestaan.

Woonwijk in een stad

In de milieuvergunning wordt de omgeving omschreven als "woonwijk in een stad", waardoor de eisen, die aan geluid gesteld worden, soepeler zijn dan in een landelijk gebied. De rechter bestudeerde de luchffoto's van het gebied, maar verklaarde dat hij de stad niet kon ontdekken. Dat betekent dat er strengere eisen aan de geluidsoverlast gesteld zouden moeten worden, hetgeen de buurtbewoners graag willen. Over zes weken doet de RvS uitspraak in dit slepende conflict.


De omgeving van de manege, zoals die te zien is in Google Earth.
Onderin de haakse bocht in de Middenweg, naar links gaat die naar Nederhorst.
Bovenin de Herenweg in Ankeveen. De kern van Ankeveen ligt boven deze foto.
Iets links van het midden van de foto de manage.

Wat vooraf ging:

bron
G&E
foto
Google Earth
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2