WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA snoeit in Regels
Wijdemeren, vr 23 maart 2007

Tijdens de raad van gisterenavond werd een initiatiefvoorstel van het CDA aangenomen om in het woud van regels te snoeien.

Op 23 juni vorig jaar kwam fractieassistent Theo Reijn van het CDA voor het eerst met een voorstel om flink te snoeien in de regelgeving. Op 11 juli volgde een oproep aan studenten om de Wijdemeerse regels onder de loupe te nemen. Het streven was om 25% van de regels op te heffen.

Op 6 februari van dit jaar kondigde het CDA een initiatiefvoorstel aan om te komen tot minder een eenvoudigere regelgeving. Gisteren werd dat intiatiefvoorstel in de raad behandeld.


Fractievoorzitter Betske van Henten (CDA) tijdens de verdediging van het initiatiefvoorstel.

Fractievoorzitter Betske van Henten gaf een toelichting op het eigen initiatiefvoorstel. Het CDA stelt voor om een regiegroep uit de raad samen te stellen die gaat onderzoeken waar regels opgeheven of vereenvoudigd kunnen worden. Daarbij wordt de hulp ingeroepen van burgers en organisaties uit Wijdemeren. Om de link met het ambtelijk apparaat te garanderen zal de gemeentesecretaris adviseur van de regiegroep worden.

Vraagtekens

Tijdens de behandeling van het initiatiefvoorstel bleken de beide Dorpsbelangenpartijen vraagtekens te zetten bij het CDA-voorstel. DBW fractievoorzitter René Voigt vond dat de raad niet het werk van de ambtenaren moet gaan doen, al had hij sympathie voor de intentie van het voorstel. DBL woordvoerder Gert Zagt sloot zich aan bij DBW. Zijn partij steunde het voorstel, maar kondigde op voorhand aan dat er van zijn partij niemand in de regiegroep gaat zitten.

Dat leidde tot wat stekeligheden tussen PvdA fractievoorzitter Kees Bosdijk en Zagt. Bosdijk vond dat DBL mee moest doen in de regiegroep als zij het voorstel steunden. Zagt daarentegen vond dat de regiegroep uit de raad wordt samengesteld en dat deze daarmee voldoende dekking had, ook zonder de medewerking van DBL. Hij wenste Bosdijk veel succes. Bosdijk gaf daarop DBL de opdracht om dat maar eens aan de eigen achterban uit te leggen.

Burgemeester Don Bijl waarschuwde de raad dat regels er niet voor niets zijn en dat het kappen in regels wel eens onbedoelde effecten kan blijken te hebben.

Uiteindelijk werd het voorstel aangenomen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat in de Wijdemeerse raad een initiatiefvoorstel wordt ingediend en aangenomen. Eenmaal eerder was er een min of meer vergelijkbare situatie. Ook toen speelde het CDA een sleutelrol. Dat was toen het vorige college een subsidieverordening aan de raad voorlegde, waar de raad het niet mee eens was. Daarop trok het CDA het initiatief naar zich toe en werd uit de raad de commissie Van den Broek samengesteld, die zelf met voorstellen over de subsidieverordening kwam.

Update 23-3-2007, 18.00 uur:

Van twee kanten werd de WWK erop gewezen dat dit het tweede echte initiatiefvoorstel van de Wijdemeerse raad is. Zowel Griffier Baerte de Brey, als DBL raadslid Gert Zagt schrijven dat aan de WWK. Waarvoor hartelijk dank.

Gert Zagt schreef: U schrijft in het artikel "CDA snoeit in regels", dat het de eerste keer is dat in de raad van Wijdemeren een initiatiefvoorstel op de agenda is gekomen. Dat is niet correct. Op de raadsvergadering van 3 februari 2005 heeft een initiatiefvoorstel van de toenmalige coalitie ook het gewenste doel bereikt. Toen ging het om een OZB-verlaging. In uw artikel van 3 februari 2005 met als titel: "OZB 2,5% omlaag", heeft u daarvan zelf verslag gedaan.

Ons geheugen functioneert nog redelijk, maar het is altijd fijn als iemand een letterlijk geheugensteuntje biedt. red.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
6 gr.
windkr. 5