Rik Jungmann

Douwe van Essen

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

OZB 2,5% omlaag

Wijdemeren, 3 februari 2005. Vanavond werd het initiatiefvoorstel van DBL, PvdA en CDA om de OZB verhoging 2,5% minder te laten stijgen dan oorspronkelijk gepland, met verve in de raadsvergadering door Gert Zagt van DBL verdedigd en binnengehaald.

Zagt nam de eventuele tegenstanders al direct de wind uit de zeilen door te stellen dat een verlaging van de OZB op grond van de verwachte inkomsten en besparingen door de verkoop van Westerveld discutabel was. Westerveld is nog niet verkocht en de besparingen op de jaarlijkse lasten van Westerveld zijn niet gerealiseerd. Toch vond hij het te verdedigen om die besparing vast in te boeken en te gebruiken voor verlaging van de OZB.


DBL raadslid Miep van Hattem leest in het Wijdemeren Journaal
over het initiatiefvoorstel om de OZB te verlagen.

Hij ondervond daarbij heftige weerstand van Wim Lorjé (VVD). Deze stelde dat de verkoop van Westerveld nog lang op zich kan laten wachten en vond het daarom onverantwoord om deze "boekhoudkundige truc" toe te passen.

René Voigt vond het een fantastisch voorstel, maar herhaalde zijn standpunt dat de OZB nog wel meer omlaag zou kunnen.

In antwoord op de raad antwoordde wethouder Bert Nagel dat hij blij was dat de gemeente juist van het preventief toezicht van de provincie af was omdat er een sluitende begroting gepresenteerd was. Hij sprak de vrees uit dat het initiatiefvoorstel van de coalitiepartijen dit besluit van de provincie weer ongedaan zou maken. Met een verlaging van de OZB met 0,5% plus de verlenging van enkele afschrijvingen kon hij leven. Met het inboeken van het geld uit de verkoop van Westerveld niet. Hij raadde de raad dan ook aan om niet in te stemmen met het initiatiefvoorstel van de coalitiepartijen.

In tweede termijn wees Felix Flameling (D66) erop dat het bedrag dat ingeboekt wordt voor de verkoop van Westerveld en gebruikt voor de verlaging van de OZB slechts heel laag is en zo door de één of andere mee- of tegenvaller elders kon verdwijnen. "Waar hebben we het over?" verzuchtte hij. Daar voegde hij aan toe: "De kool is het sop niet gaar". Iedereen begreep wat hij bedoelde. Toch werd er op de perstribune even driftig gepuzzeld door het journaille op deze intrigerende uitspraak. Het bleek een samentrekking van drie spreekwoorden. "Het sop is de kool niet waard", "De rapen zijn gaar". en "De kool en de geit sparen".


Het college keert terug na de zeer korte schorsing.
Het accepteert het initiatiefvoorstel.
V.l.n.r. burgemeester Don Bijl, wethouder Bert Nagel
en wethouder Ties Hagen.
(Wethouder Bert Nagel heeft een vervelende ontsteking aan zijn voet.)

Na een schorsing van slechts enkele minuten kwam het college terug en deelde mee akkoord te gaan met het initiatiefvoorstel en dat over te nemen.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht