Bij de inspraak en het vragenhalfuur ging het gisteren over pony's, De Valk, het homohuwelijk, spookafsluitingen en het Plassenkoor.
Bos van Sprenger
De heer De Vries over het Bos van Sprenger.
Bij de burgerinspraak schoof de heer De Vries aan. Hij wees erop dat het Bos van Sprenger in Loosdrecht vernield wordt door loslopende pony's. Die lopen daar ondanks het feit dat al eerder werd besloten dat er geen pony's in het bos mogen komen. In geuren en kleuren beschreef hij de situatie. Grote hopen ponymest waarin kinderen vallen en mensen trappen. De hopen worden door de ponyberijders afgedekt met bladeren om ze aan het zicht te onttrekken. Er worden takken over de wandelpaden gelegd en de paden zijn één grote modderpoel als het geregend heeft. Er staat weliswaar een hek, maar daar persen pony's met kinderen op hun rug zich met moeite doorheen. Hij vroeg de raad om een afdoend hek en om handhaving. Burgemeester Don Bijl zegde toe dat de gemeente poolshoogte gaat nemen en geëigende actie zal ondernemen. Het is niet de eerste keer dat de kwestie aan de orde gesteld werd. Raadslid Miep van Hattem (DBL) viel de heer De Vries bij. Zij noemde de eigenaresse van de pony's bij naam en toenaam en verklaarde dat die "zich van niets en niemand iets aantrekt."
De Valk
Jaap van Waveren (DBL) vroeg naar de stand van zaken in de kwestie De Valk. Nadat de notaris zijn fout heeft toegegeven en ook De Valk dat in een brief bevestigde moet er van de zijde van de gemeente iets gebeuren. Een eerder verzonden brief aan De Valk moet ingetrokken worden en er kan sprake zijn van enorme boetes. Burgemeester Bijl zegde Van Waveren toe dat daar volgende week bij de commissievergadering uitgebreid antwoord op komt.
Leonique
Krätzschmar en Michiel van Balen, beide VVD.
Homohuwelijk
Leonique
Krätzschmar (VVD) citeerde uit het regeringsakkoord inzake het homohuwelijk. Daarin wordt het aan gemeenten overgelaten hoe zij met gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand om gaan, die weigeren homohuwelijken af te sluiten. Zij vroeg naar het standpunt van het Wijdemeerse college in deze kwestie. Wethouder Wim Lorjé antwoordde haar dat er op dit moment geen ambtenaren met gewetensbezwaren zijn. Aan nieuw aan te stellen ambtenaren zal de eis worden gesteld dat deze bereid zijn om ook homohuwelijken te sluiten.
V.l.n.r. de wethouders Schenkkan, Moote en Lorjé. Wim Lorjé bevestigt dat het homohuwelijk in Wijdemeren onverkort, zonder enige discussie, in stand blijft.
De beide andere wethouders luisteren scherp naar zijn antwoord.
Plassenkoor
In de Nieuwsster van deze week verscheen een groot artikel van de hand van Frits Ham over de weigering van de gemeente om de jaarlijkse garageverkoop van het Loosdrechtse Plassenkoor toe te staan. Het koor doet de verkoop al vele jaren. Naar aanleiding van een oproep van het koor in de Nieuwsster, om spullen in te leveren, kwam de gemeente in actie. In een brief verbood de gemeentesecretaris de verkoop, omdat er geen vergunning was aangevraagd. Voorafgaand aan de datum van de verkoop kwam de politie poolshoogte nemen. Ook op de dag waarop de verkoop gepland was liet de sterke arm zich enkele malen zien. Het koor bleef zitten met een volle garage, kosten en een lege kas.
Michiel van Balen (VVD) wilde graag opheldring van het college over deze kwestie. Burgemeester Don Bijl zal het antwoord geven tijdens de commissievergadering vokgende week.
Spookafsluitingen
René Voigt (DBW) gaf blijk van zijn verbazing over het feit dat er aangekondigd was dat twee belangrijke verkeersaders in 's-Graveland (Kortenhoefsedijk en Noordereinde) afgesloten zouden worden, terwijl daar in werkelijkheid achteraf geen sprake van bleek te zijn. Ook vroeg hij waarom er geen omleidingsroute was aangegeven bij de "afsluitingen". Ook hierop zal het college volgende week woensdag in de commissie een antwoord geven.
|