WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Notaris zat Fout
Losdrecht, wo 14 februari 2007

Jaap van Waveren beleefde zijn finest hour vanavond, aan het eind van een bewogen vergadering van de commissie Ruimte en Economie.


Jaap van Waveren (DBL) had toch gelijk...

Op 29 september stelde fractievoorzitter Jaap van Waveren schriftelijke vragen over de gang van zaken bij Jachthaven De Valk. De gemeente Loosdrecht sloot in 1993 een contract af met De Valk. In dat contract werd overeengekomen dat De Valk mocht bouwen op voorwaarde dat de jachthaven een aantal maatregelen op ander vlak nam. Ook stond in dat contract dat in opvolgende (koop)overeenkomsten een kettingbeding moest worden opgenomen waarin de oorspronkelijke voorwaarden herhaald werden. Niet opnemen van dat kettingbeding kon leiden tot boeten.

Brief van het College aan De Valk

Het college stuurde op 25 april vorig jaar een brief naar De Valk waarin gesteld werd dat De Valk aan alle voorwaarden voldeed. Van Waveren was van mening dat De Valk niet aan alle voorwaarden voldeed. Zo stelde hij dat de kettingbedingen niet in de overeenkomsten waren opgenomen. Het college en de meerderheid van de raad stelde zich met kracht te weer tegen de beweringen van Van Waveren. Alleen DBW steunde Van Waveren.

In de raad van 14 december verraste wethouder Wim Neef de raad met een brief van de notaris. Daarin verklaarde deze dat in alle contracten het kettingbeding was opgenomen. Met die brief werd de door Van Waveren aangezwengelde kwestie doodgeslagen. Op 10 januari ontstond er zelfs ruzie in de raad. Rieks Karsemeijer (PvdA) raadde Van Waveren zelfs aan om maar elders een podium te zoeken voor zijn verdachtmakingen. Het CDA hield zich afzijdig, maar bij de overige partijen ontstond steun voor Van Waveren.

Verrassende wending

Vanavond kreeg de kwestie een verrassende wending. Burgemeester Don Bijl verklaarde dat de kwestie hem niet lekker zat en ging daarom samen met Jaap van Waveren de documenten van de laatste nog eens na. Ook werd er een tweede jurist bij gehaald. Dat leidde er toe dat de notaris van kantoor CMS Derks Star Busmann een brief aan het college moest schrijven waarin de eerdere verklaring werd ingetrokken. De kettingbedingen waren niet opgenomen, hetgeen Van waveren vanaf 29 september al gesteld had. Ook kwam er vandaag een brief van De Valk bij het college binnen waarin werd toegegeven dat er onjuist gehandeld was. Impliciet betekent dit ook dat de brief die het college op 25 april naar De Valk stuurde en die door wethouder Neef te vuur en te zwaard verdedigd werd, onjuist was. En dat was de kern van het conflict van de afgelopen maanden.

Burgemeester Don Bijl verklaarde dat het college de consequenties van de beide brieven gaat onderzoeken. "De positie van de notaris en de relatie van de gemeente Wijdemeren met CMS Derks Star Busmann wordt nader bekeken." Ook gaat de gemeente bekijken welke consequenties er ontstaan voor De Valk in de zin van eventuele boeten.

Lees ook:

10012007 Ruzie over brief aan De Valk
DBL Vragen over De Valk 29-9-2006
Rustige Laatste Raad 14-12-2006
College over De Valk 1-10-2006
De Valk domineert commissie 4-10-2006
Putter is blij met Jaap 12-10-2006

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
6 gr.
windkr. 3