WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Legakkers: nog niet Opgelost
Nederhorst den Berg, za 9 november 2013

Martin Vuyk (VVD) stelde zeer kritische vragen over de verkoop van legakkers in Nederhorst aan bewoners in de commissie Ruimte en Economie van afgelopen woensdag.


Martin Vuyk (VVD)

Slepende kwestie vanaf 2006

Woensdagavond opende Martin Vuyk (VVD) lastige vragen aan wethouder Gert Zagt, die al zijn hele ambtstermijn worstelt met de verkoop van de Bergse legakkers. Die legakkers liggen achter de huizen aan de Dammerweg en steken in de Spiegelplas. De legakkers zijn eigendom van de gemeente, maar worden verhuurd aan de bewoners van de huizen. De gemeente wil de legakkers verkopen, maar dat leidde tot forse conflicten. Ten eerste bleek dat de taxateur die voor de gemeente de prijs bepaald had veel te hoog met zijn taxatie zat. Daarenboven hadden aanwonenden flinke bezwaren tegen het feit dat zij bij verkoop van de legakker achter hun huis plotseling overpad zouden moeten gaan verlenen aan de nieuwe eigenaar van de legakker. Op 4 november 2010 werd er heftig gedebateerd en ingesproken over de kwestie. Een kwestie die begon in 2006, onder het college van CDA, VVD, PvdA en GL. Op 3 november schreven wij daar toen al over: "Uit het debat rees een jarenlange uiterst merkwaardige gang van zaken, een gebrek aan communicatie, dreigementen, geheimzinnigheid en gegoochel met taxaties op."


Legakkers achter de Dammerweg in Nederhorst den Berg.
(Foto: Google Maps)

Foute legakkers, foute taxaties

Martin Vuyk somde op wat er sinds 2010 mis ging. In juni 2012 zou er gesproken zijn over ingevulde vragenlijsten, waarna er in november 2012 een tweede bespreking zou plaatsvinden. Dat laatste werd echter ontkend. Er zou inmiddels een nieuwe ambtenaar aan het werk zijn met het dossier. In juni van dit jaar kregen de bewoners een aanbod van de gemeente op de legakkers die zij huren. Daarbij bleek dat de makelaars niet weten welke legakker bij welk perceel hoort. In oktober werd bekend dat er meer tijd nodig is voor de kwestie. Vuyk vroeg aan wethouder Zagt om een "niet-hoogmoedig" antwoord. "Zal deze kwestie voor de verkiezingen geregeld zijn?" en "Krijgen de huurders een faire prijs aangeboden?".

Voor de verkiezingen?

De wethouder wees erop dat de kwestie al veel langer speelt en dateert uit de periode dat de VVD in het college zat. De wethouder heeft er aan gedaan wat hij kon, maar de verkleining van het ambtelijk apparaat de afgelopen jaren hielp niet mee om de zaak snel op te lossen. "Ik heb regelmatig het boetekleed aangetrokken." :aldus Zagt. Hij hoopt de kwestie voor de verkiezingen opgelost te hebben. Of er een faire prijs geboden wordt kan hij nog niet beoordelen omdat nog niet alle taxaties binnen zijn. Die zullen beoordeeld worden door een taxateur van de gemeente, één van de bewoners en een derde onafhankelijke taxateur.

DB steunt de VVD

Co de Kloet (DB) gaf spontaan voluit steun aan Martin Vuyk. "Ik steun Martin Vuyk. Ik vind ook dat het krankzinnig lang duurt allemaal.

Lees ook:

03112010 Bewogen Commissie
041102010 Legakker-ellende
11112010 Prinsjesdag Wijdemeren
15032011 CDA: Vragen Legakkers
15112011 CDA: Vragen Legakkers?
18102013 Portefeuilles Herverdeeld

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief