WIJDEMEERSE WEBKRANT
Oudergaard: 1 jaar te vroeg
Kortenhoef, za 15 maart 2008

Tijdens de raad deelde wethouder Wim Neef, na enige aarzeling mee dat er nog lang niet gesloopt gaat worden bij Oudergaard. Inovum en Dudok Wonen komen er samen niet uit.

René Voigt (DBW) vroeg aan de wethouder of het klopte dat er geen sloopvergunning voor Oudergaard is afgegeven. De wethouder gaf als antwoord dat er onenigheid tussen Inovum en de woningbouwvereniging bestaat, waardoor de sloop vertraagd wordt. Die summiere mededeling deed menigeen de oren spitsen na alle drama's die zich rond Oudergaard de afgelopen jaren, maar vooral de afgelopen maanden afspeelden.

Schokkend

Hans van Keken van de Gooi- en Eemlander ging op onderzoek uit en gaf vandaag het hele verhaal op de voorpagina en op het regiokatern. De conclusie is in alle opzichten schokkend te noemen.

Omdat er tussen Inovum en Dudok Wonen geen overeenstemming bestaat over de financiering van het nieuw te bouwen zorgcentrum Veenstaete zal het nog zeker tot het eind van dit jaar duren voor men kan beginnen met de sloop van Oudergaard en de nieuwbouw van Veenstaete.


Foto gemaakt op 3 augustus 2007. Anderhalf jaar voor de sloop en bouw begint.

Dat leidt tot de conclusie dat de plaatsing van de containerwoningen aan de Kwakel in Kortenhoef een jaar te vroeg is gebeurd. Dat de druk op het personeel en de bewoners om nog vorig jaar te verhuizen uit Oudergaard naar de containerwoningen volstrekt onnodig was. Dat de mislukte verhuizing in oktober naar een niet goedgekeurd gebouw met tal van gebreken en zonder gebruiksvergunning van de gemeente, nergens voor nodig was. En dat daarmee de stress en het verdriet van de bejaarde bewoners als gevolg van de verhuisperikelen ook niet nodig waren.

Bovendien hebben de bewoners van de aanleunwoningen een jaar te vroeg de containerwoningen op enkele meters van hun voorgevel gekregen, waardoor de periode dat die er staan minimaal een jaar langer is dan nodig.

Falend management weg

De toenmalige falende Auxilium bestuurder, Johan Olij, die de verhuizing doordrukte, is inmiddels niet meer in functie. Ook de toenmalige locatiemanager van Oudergaard moest onlangs het veld ruimen na een conflict met de vrijwilligers. Wim Schimmel, de huidige bestuursvoorzitter van Inovum, waarin Auxilium is opgegaan, wijt de ontstane problemen aan het vorige management, maar ook aan een verschil van mening tussen zijn organisatie en Dudok Wonen. Dat conflict gaat met name over de financiering van aanvullende gezamenlijke ruimten in Veenstaete. Volgens Peter van Dulst, de directeur van Dudok Wonen heeft Inovum slechts dekking voor de bouw van de appartementen, maar niet voor de rest van Veenstaete. Hij stelt dat er op dit moment wel een helder voorstel ligt om de financiering rond te krijgen.

Wethouder Wim Neef vindt de kwestie "verschrikkelijk", zeker gezien de haast waarmee verhuisd moest worden en de stress die dat veroorzaakte.

Vertrouwen in Inovum

In het stuk in het regiokatern schrijft Hans van Keken over de rol van de inspectie voor de gezondheidszorg, die ingeschakeld werd door verontruste kinderen van bejaarden die het slachtoffer waren van de verhuiswoede van Auxilium. De inspecteur heeft geen goed woord over voor het voormalige management. Hij verwacht, na een gesprek met Wim Schimmel van Inovum, dat de zaken nu beter worden aangepakt.

Bouwput

Margreet Holdinga, die als één van de verontruste kinderen klaagde bij Auxilium, is tot de ontdekking gekomen dat haar klachten nooit in behandeling werden genomen. Haar brieven zijn verdwenen. Zij ziet enige verbetering, maar is niet te spreken over de bouwput waarin de bejaarden nu wonen. Ook constateert zij veel ziekteverzuim bij het personeel dat niet met de buitenwereld mag praten op straffe van sancties.

Dossier Oudergaard

bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 2