WIJDEMEERSE WEBKRANT
Blamage Oudergaard
Kortenhoef, vr 26 oktober 2007

De gemeente had nog geen vergunning gegeven, de lift was niet gekeurd en er was geen water. Toch werd er begonnen met verhuizen van Oudergaard.

Afgelopen woensdag werd bekend dat de verhuizing van de bejaarden van Oudergaard in Kortenhoef naar de tijdelijke containerwoningen niet gelukt was. Als oorzaak werd toen genoemd dat alleen de lift nog gekeurd moest worden. In de G&E van vandaag is te lezen dat het gebouw nog helemaal niet klaar was voor de verhuizing, maar dat, ondanks ontbreken van goedkeuring van de gemeente, toch begonnen werd met de verhuizing, die tot mislukken gedoemd was.


Niet brandveilig, geen vergunning, geen goedgekeurde lift, geen water.
En toch verhuizen...

Geen goedkeuring brandveiligheid

Aan het gebouw mankeerde nog een hele waslijst van gebreken. Het blijkt nu dat de brandveiligheid van het gebouw nog niet in orde was en er geen goedkeuring van de gemeente was voor bewoning. In de kamers was nog geen water beschikbaar. De zonwering van het tijdelijke gebouw werkte nog niet en er hingen nog geen gordijnen. In de gang lagen nog kabels en er lag rommel, die het gebruik van een rollator moeilijk, zo niet onmogelijk maken. Toch werd begonnen met verhuizen. Een onbegrijpelijke beslissing van Auxilium.

Klap voor bewoners

De ouderen, voor wie een verhuizing toch al zeer ingrijpend is, hadden zich al maanden geestelijk daarop voorbereid. Tijdens de verhuizing, afgelopen dinsdag, kwam men tot de ontdekking dat verhuizen niet mogelijk was en werd besloten om de verhuizing te stoppen. Voor ouderen, die toch al erg op zien tegen een dergelijke gebeurtenis, een flinke klap. Het gevolg, wonen tussen verhuisdozen.

Blamage

Auxilium bestuurder Johan Olij, die eindverantwoordelijk is voor de blamage, erkent dat de lift het niet deed en dat er geen vergunning van de gemeente was om het tijdelijke gebouw te bewonen. Ook de andere tekortkomingen, die anoniem aan de G&E gemeld werden, worden door hem erkend. Hij stelt dat Auxilium de organisatie van Oudergaard net goed op de rit had en vindt het jammer dat de mislukte verhuizing er nu tussendoor komt. Hij laat een onderzoek instellen naar de oorzaak van de mislukking. De betrokken bewoners laat hij nu zo goed mogelijk informeren. Olij hoopt dat er nu op zes november verhuisd kan worden, maar heeft daar ernstige twijfels bij.

Voor het personeel van Oudergaard en de verhuizers heeft hij niets dan lof. De vraag blijft chter open wie er dan toch besloot tot het starten van de verhuizing ondanks ontbreken van een vergunning en een niet goedgekeurde liftinstallatie. En wie naliet om de bewoners te informeren over deze tekortkomingen.

Sloop op tijd?

Door uitstel van de verhuizing kan ook de geplande sloopdatum van Oudergaard, in week 48 (de week van 26 november), in gevaar komen. Er loopt nog een gerechtelijke procedure tegen de bouw. Aan de rechter is verzocht om snel uitspraak te doen in verband met de geplande sloop in week 48.

Dossier Oudergaard

bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
9 gr.
windkr. 2