WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bomenkap Hinderdam
Nederhorst den Berg , wo 13 februari 2008

Op de Hinderdam in Nederhorst den Berg zijn dertig oude wilgen gekapt. De bewoners zijn verontwaardigd en spreken van illegale kap.

De boel verziekt

De aanwonenden van de Hinderdam in Nederhorst den Berg zijn erg ongelukkig met het kappen van dertig knotwilgen langs de weg. In de Gooi- en Eemlander doen zij hun beklag over de schade die in hun ogen is aangericht aan de wilgen die al vijftig tot zestig jaar langs de eeuwenoude weg staan. "Ze verzieken de boel.", "Ze gaan gewoon aan de slag en halen alles om.", "Dom werk noem ik dit.", "De mooie entree van de Hinderdam is kapotgemaakt." : zijn enkele van de uitspraken in het artikel. De aanwonenden zijn boos over het feit dat er niet met hen is overlegd door de gemeente.

Slechte conditie

Namens de gemeente verklaart woordvoerder Frank Ratelband dat er geen kapvergunning nodig was, omdat de stamdiameter van de bomen minder was dan veertig centimeter. De kap was nodig omdat de bomen volgens de "groene deskundigen" in slechte conditie waren. Op korte termijn zal de gemeente bomen herplanten.

Wijdemeren en Bomen

Wijdemeren, bomen en aanwonenden blijkt een ongelukkig mengsel. Regelmatig ontstaat er ergens opschudding omdat er bomen gekapt worden door of met toestemming van de gemeente. Bijna altijd is het argument dat de bomen in slechte conditie verkeren. Soms ook dat de bomen de bestrating vernielen.

Regelmatig wordt dat door aanwonenden en anderen bestreden. En vaak wordt er gekapt zonder (voldoende) overleg met en voorlichting van de aanwonenden. En meestal zijn het de gemeentelijke "groene deskundigen" die een andere mening hebben dan de bewoners, soms bijgestaan door andere groene deskundigen.

Dat gebeurde en gebeurt in het geval van de Leeuwenlaan in 's-Graveland. In de kern van Kortenhoef verdwenen de afgelopen jaren een flink aantal bomen. Nieuwe straattegels in de plantgaten van de verdwenen bomen, bijvoorbeeld op de Kerklaan en omgeving, zijn de stille getuigen van de verdwijning. Aan het Noorder- en Zuidereinde wordt voortdurend strijd geleverd over de bomen. En zeer onlangs nog aan de Middenweg in de Horstermeer.

Loosdrecht

Langs de Tjalk in Loosdrecht werden in april 2006 32 eiken zonder kapvergunning door de gemeente gekapt. Er stonden er nog 35. Achteraf werd alsnog een kapvergunning aangevraagd. In december van dat jaar kondigde de gemeente toch maar aan om met de bewoners te zullen overleggen. Linden langs de Rading in Nieuw Loosdrecht waren het onderwerp van een debat in februari 2006.

Wie er gelijk heeft in al die gevallen? Laat alle groende deskundigen spreken. Maar dan vooral met de bewoners. Dat scheelt een stuk onrust.

Dossier Leeuwenlaan

bron
G&E/WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
5 gr.
windkr. 2