Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Linden: Kappen of Herplanten?

Loosdrecht, 24 februari 2006

De gemeente snoeide de afgelopen dagen de linden aan De Rading in Nieuw-Loosdrecht. Dat blijkt aanleiding tot het oprakelen van een oude discussie.

De linden aan de Rading zijn er slecht aan toe. Daarom sloot de gemeente de Rading de afgelopen dagen af, om het vele dode hout te snoeien.

In een groot stuk in de G&E van vandaag beschrijft Hans van Keken een discussie van acht jaar terug over de linden aan de Rading.

Verplaatsen of kappen en herplanten

Eind jaren negentig werden de linden verplaatst, omdat er meer ruimte nodig was voor het toenemende wegverkeer. Na de verplaatsing deden de bomen het slecht. Sommige bomen zijn zelfs dood.

Achteraf gezien had er acht jaar geleden beter gekozen kunnen worden voor herplenten van nieuwe linden, in plaats van de oude bomen te verplaatsen. Dat vindt de heer Viveen van de gemeente.

Bep van Staa, die indertijd actie voerde voor het behoud van de bomen, ziet het heel anders. Volgens haar is indertijd gekozen voor het bedrijf dat de verplaatsing van de bomen het goedkoopst uit wilde voeren. Concurrent Copijn, die duurder was, verplaatste elders ook bomen, die het wel goed doen. Van Staa vond indertijd de kluit waarmee de bomen verplaatst werden erg klein.

Zelfs oud-wethouder Rob Enserinck wordt gevraagd om in zijn geheugen te graven over de kwestie. Hij weet nog dat de verplaatsing 850.000 gulden kostte. Destijds wilde de politiek de bomen behouden, al waren er toen al mensen die pleitten voor kappen van de oude bomen en herplanten. Hij heeft zich indertijd al gerealiseerd dat de bomen op een plek staan met weinig zon en veel wind. Kwetsbaar dus.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Harde wind Naar volgende bericht