WIJDEMEERSE WEBKRANT
Papier is Geduldig
Kortenhoef, vr 1 februari 2008

Putter heeft weinig vertrouwen in de mooie plannen die in de woonvisie van Wijdemeren en die van het Gewest worden uitgestald.

ingezonden bericht

Een eigen huis

Op gezette tijden gebeurt het steeds weer. Een gezelschap keurige koffie drinkende heren rondom de vergadertafel, de charmante secretaresse die het rapport ronddeelt en na een korte leespauze de toelichting door de deskundige directeur van de woningbouwvereniging. De laatste inwisselbaar, want het ligt er maar aan onder wiens leiding en vooral uit wiens budget de analyse heeft plaatsgevonden.

In de loop van de jaren zijn er heel wat van die rapporten verschenen, ze werden ernstig bestudeerd er werd veel lof over uitgestrooid en er was altijd sprake van een hoge mate van tevredenheid. Ook de titels logen er niet om. "Integrale woonvisie", was bijvoorbeeld zo'n titel. "Geen woorden maar daden" zoiets deed het ook altijd goed en dan legde het rapport uit wat er allemaal aan het wonen in Gooi- en Vechtstreek moest veranderen of verbeteren om kwetsbare groepen zoals jongeren en ouderen en starters en weet ik veel allemaal wie aan een geschikt huis te helpen. Geschikt stond dan meestal voor betaalbaar, want daar ging het vaak om. De heren aan tafel wisten het stuk voor stuk als geen ander; de minder draagkrachtigen konden het de laatste decennia wel schudden.

Bij cynische ongelovigen wekten die rapporten in het algemeen de lachlust op, want de soap waarvoor ze als basis dienden werd steeds herkenbaarder. Iedereen wist immers dat er in de praktijk toch niks zou veranderen.Gemeenten bleven maximale prijzen rekenen voor hun grond, project ontwikkelaars bouwden zo veel mogelijk dure huizen, de schaarse ruimte werd steeds schaarser, de prijzen bleven stijgen, kortom ondanks al die fraaie rapporten ging de wereld gewoon zijn gang. En bleef de woningmarkt op slot voor heel wat mensen.

Een nieuw bouwplan ligt klaar ter ontwikkeling. Overmeer-Zuid, honderdvijftig woningen een maagdelijk plan waarmee nog van alles kan gebeuren. En er is een woonvisie waarin de prachtige idealen van Wijdemeren zijn vastgelegd. Wat gaat het worden? Krijgt de soap gewoon een vervolg of zal de gemeenteraad zijn eigen visie voor de volle honderd procent serieus nemen? Dat is de vraag en op het antwoord zijn wij niet gerust. Op de dorpsavond waren de eerste kritische geluiden al te horen.

De PvdA heeft inmiddels een schot voor de boeg gegeven, maar ja, de PvdA geeft zo vaak een schot voor de boeg en bergt het kanon dan gauw weer op. Als je echt iets wil doen voor de moeilijke groepen, als je echt de markt voor ze wil openbreken dan moet je van goeden huize komen. Het betekent een omslag in het denken en dat valt niet mee.

Geloof dat maar van

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
5 gr.
windkr. 6