Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Oud-Bestuur Primair Vrijuit

Wijdemeren, 21 april 2005. Het nieuwe bestuur van de Stichting Primair ziet af van gerechtelijke stappen tegen de oude bestuursleden.

Casper van den Broek sprak voor de Gooi met de nieuwe Primair-voorzitter Annemarijke Wooldrik-Van Schooten. Zij ziet geen heil in het aansprakelijk stellen van de oude bestuursleden voor de geleden schade. Het oude bestuur maakte een chaos van de financiŽn, wat er toe leidde dat een aantal Gooise gemeenten, waaronder Wijdemeren, voor in totaal 1,4 miljoen euro het schip ingingen. Wijdemeren verstrekte de stichting in de raad van 29 oktober vorig jaar een renteloze lening van Ä 125.920 om uit de problemen te komen.

Hier en daar is vanuit de politiek gevraagd om het terughalen van het verdwenen geld. Mevrouw Wooldrik is echter beducht voor een juridisch moeras, waarin oud-bestuursleden, wethouders en gemeenteraden (toezichthouders) betrokken worden. Zij laat de zaak dan ook liever rusten.


Met de recente forse stijgingen van de OZB is dit toch een vrij onverteerbare kwestie.

Hebben de toezichthouders zitten slapen toen het zo mis ging? Is dat geld wel aan het onderwijs besteed en is dat er beter door geworden, waar je vrede mee zou kunnen hebben, of is het gewoon verdwenen? En als het is verdwenen, waaraan is het dan besteed of erger nog, is het bestuur er zelf beter van geworden? Die indruk wordt gewekt door de mededelingen van mei 2004, toen gemeld werd dat de top van Primair wel erg zwaar was en aan de kant was gezet.

Een aantal vragen dat zich toch wel opdringt als je leest dat er 1,4 miljoen gemeenschapsgeld zoek is. Er is nooit in het openbaar besproken door de raad waar dat geld gebleven is. Tijdens de laatste keer dat er in de raad over gesproken werd stelde Kees Bosdijk weliswaar een aantal indringende vragen, maar wethouder Bert Nagel wilde daar toen, "in het belang van de zaak" geen antwoorden op geven, waarna Bosdijk het liet voor wat het was. Er hebben, voorafgaand aan de behandeling in de raad, zoals zo vaak in Wijdemeren, een aantal geheime vergaderingen over dit onderwerp plaatsgevonden.

Het is goed te begrijpen dat de nieuwe voorzitter van Primair liever naar de toekomst in haar nieuwe baan kijkt, maar er blijven toch wel een aantal prangende vragen open staan, waar de politiek minstens antwoord op zou moeten geven. red.


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil15ļ Naar volgende bericht