WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DLP en D66 Afgeserveerd
Wijdemeren, vr 23 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Twee ex-wethouders deden gisteren een compleet mislukte aanval op het handelen en de positie van burgemeester Martijn Smit in het proces van de bestuurskrachtmeting.

Duw en trekwerk DLP en D66

Gisteravond was er een raadsvergadering in Wijdemeren. Dat ging gepaard met onverkwikkelijk duw en trekwerk door de ex-wethouders Gert Zagt (DLP) en Joost Boermans (D66). De beide heren spraken in de krant van gisterochtend hun twijfels uit aan de rol van Wijdemeren en diens portefeuillehouder, burgemeester Martijn Smit, in het proces van de bestuurlijke ontwikkeling van de regio. In het bijzonder lieten de beide fractievoorzitters in de krant weten dat, in tegenstelling tot wat burgemeester Smit tot nu toe verklaarde, de opdracht voor de bestuurkrachtmeting niet alleen door GS zou zijn gegeven, maar ook door Wijdemeren.


Gert Zagt (DLP)

Burgemeester Martijn Smit

Joost Boermans (D66)

Schrobbering

Voor burgemeester Smit was dat reden om bij de aanvang van de raad met een duidelijke verklaring te komen en een forse schrobbering van de beide ex-wethouders. Hij gaf een chronologisch overzicht van de besluiten die de raad nam en de inhoud van de briefwisseling tussen de provincie en de gemeenteraad van Wijdemeren waaruit klip en klaar alleen maar afgeleid kon worden dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de opdrachtgever van Deloitte was en is. De hele gemeenteraad kreeg in 2015 en 2016 afschriften van die correspondentie. D66 diende een WOB verzoek bij de provincie in om de offerte van Deloitte te krijgen. De provincie antwoordde dat hij die informatie niet opnieuw krijgt, omdat hij die al heeft.

GS is opdrachtgever en wij zaten in de begeleidingscommissie!

De raad vroeg burgemeester Smit indertijd om vragen vanuit de Wijdemeerse raad toe te voegen aan het onderzoek. Hij spande zich daarvoor in vanuit de begeleidingscommissie en kreeg dat voor elkaar. "Meneer Zagt, u was het er meerdere keren mee eens zoals het proces ging. Meneer Boermans, u heeft alles gekregen waar u om vroeg. Houdt uw knieën recht!! Dat moet mij van het hart. Deze toon van u beiden brengt ons op achterstand in het proces. Ik ben vandaag door collega's uit de regio gebeld over het stuk in de krant, waarbij ik uw mededelingen moest rechtzetten."

Het verweer van DLP en D66

Het verweer van Gert Zagt (DLP) bestond eruit dat er maandagavond door Deloitte een slide was vertoond met daarop het woord opdrachtgevers, met een "s" en daarbij de opsomming van de betrokken gemeenten. "Had het mij even gevraagd!" antwoordde burgemeester Martijn Smit.

Joost Boermans (D66) verklaarde dat hij niet de pers had opgezocht met dit verhaal, maar dat hij gebeld was door de journalist van de Gooi en Eemlander. Bovendien vond hij dat burgemeester Smit het antwoord van de provincie op zijn WOB verzoek maar half citeerde. En, zo verklaarde Boermans, op de website van de provincie stond voor maandag een andere tekst over het opdrachtgeverschap dan na maandag.

Uit de reacties van de beide ex-wethouders is te destilleren dat er geen enkele vorm van communicatie plaats vindt tussen DLP en D66 en het college over het proces. Ook is het duidelijk dat de sfeer tussen de rest van de raad en de beide oppositiepartijen ernstig verzuurd, zo niet verstoord, is.

Ik schaam mij!


Stan Poels (PvdA/GL): "Ik schaam mij!
Ik heb het gehad met deze discussie!!"

De meerderheid van de raad had geen goed woord over voor de actie van de beide fractievoorzitters. Stan Poels (PvdA/GL: "Ik schaam mij. Ik heb het gehad met deze discussie!" Jan Verbruggen (CDA): "Wij ondersteunen burgemeester Smit." René Voigt (DB): "ik ben ook gebeld, maar ik heb er niet veel over gezegd." Sieta Vermeulen (VVD): "100% steun voor de burgemeester."

Narrige sfeer

De sfeer in de raad werd extra narrig, omdat de oppositie (DLP, D66 en DB) bij de aanvang van de raad een motie had aangekondigd, waarin voorgesteld werd om burgemeester Martijn Smit te ontdoen van de portefeuille bestuurlijke zaken Gooi en Vechtstreek en die portefeuille over te hevelen naar een wethouder. Daarover later meer.

Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief