WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Martijn Smit: Ik red me wel!
Wijdemeren, za 24 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Met twee moties zetten de oppositiepartijen de zaag in de stoelpoten van portefeuillehouder bestuurlijke zaken, burgemeester Martijn Smit. De poging mislukte jammerlijk.

Aan het eind van de raadsvergadering van eergisteravond dienden de oppositiepartijen twee moties in. In het jargon heet dat “motie vreemd aan de agenda”. Een motie over een onderwerp dat niet vooraf geagendeerd is voor de raadsvergadering. Dat kan dus leiden tot verrassingen als een partij een motie indient over een onderwerp waar nog niemand over nagedacht heeft.


Ria Hennis (DB)

René Voigt (DB)

Ria Hennis onaangenaam verrast

De eerste motie werd ingediend door DLP, D66 en DB. IN die motie werd het college verzocht om de portefeuille “Bestuurlijke toekomst van Wijdemeren” van burgemeester Martijn Smit over te dragen aan een wethouder. Het argument hiervoor was dat de indieners van de motie de onafhankelijke positie van de burgemeester als een groot goed beschouwen en daarom de politiek beladen kwestie van een herindeling willen laten afhandelen door een wethouder. Onder de motie stonden de namen van Alette Zandbergen, Gert Zagt (beiden DLP), Joost Boermans, Nanne Roosenschoon en Patricia Mossinkoff (alle drie, D66) en René Voigt en Ria Hennis (beiden DB).
Die laatstgenoemde, Ria Hennis,  was zeer onaangenaam verrast om de motie op haar plaats in de raadszaal aan te treffen, met haar naam eronder, omdat zij van niets wist. Haar eerste reactie naar haar fractievoorzitter René Voigt was dan ook: “Dit onderteken ik niet. Ik ben het er niet mee eens.”


Burgemeester Martijn Smit

DLP fractievoorzitter Gert Zagt

Slecht moment voor de motie

Burgemeester Martijn Smit gaf  in zijn reactie aan dat hij op enig moment na 1 november, zoals eerder afgesproken, vanuit het college niet meer de woordvoerder zal zijn. Dan zal het voorbereidende proces, na de enquête in de hele gemeente over de toekomst van Wijdemeren, afgerond zijn. Voor Ria Hennis was deze reactie aanleiding om haar verzet tegen de motie maar achterwege te laten, om verdere escalatie te voorkomen. Dat neemt niet weg dat zij achteraf ongelukkig is met de gang van zaken.
De burgemeester ontraadde de motie echter, zeker op dit moment, gezien in het licht van de commotie die de uitspraken van Gert Zagt (DLP) en Joost Boermans in de Gooi en Eemlander veroorzaakt hadden.

Onsympathieke motie

De overige fracties waren eensgezind in hun reactie op de motie. Jan Verbruggen (CDA): “Verbaasd, de burgemeester is onafhankelijk.” Stan Poels (PvdA/GL): “Rare motie. Met een politieke bestuurder waren we nooit zover gekomen in het proces.” Sieta Vermeulen (VVD): “Een onsympathieke motie!”

Time for a change

In tweede termijn verklaarde Gert Zagt (DLP): “We hebben tot nu toe compassie gehad met de burgemeester op deze portefeuille, maar het is tijd voor een ‘change’ “.  Joost Boermans (D66) gaf de burgemeester nog de tijd tot 1 november, “maar dan voeren we de discussie met een wethouder”. René Voigt pleitte ervoor om wethouder Theo Reijn de klus te laten voortzetten. “Het is uiteindelijk zijn hobby.”

Ik red me wel


Ik red me wel...

Burgemeester Martijn Smit sloot het debat af onder dankzegging voor de compassie van DLP, “maar ik red me wel”.
 Bij de stemming waren DLP, D66 en DB (7) voor de motie en CDA, VVD en PvdA/GL (11) tegen. (Erik Torsing (CDA) was niet aanwezig bij de vergadering.)
De motie werd verworpen.

De tweede motie, vreemd aan de agenda volgt hierna.

Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief