WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
New Life for Dutch Fens
Ankeveen, za 22 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Natuurmonumenten rondt vanaf woensdag 19 oktober de werkzaamheden in natuurgebied Hollands Ankeveen, onderdeel van de Ankeveense plassen, af.

Het Europese project New Life for Dutch Fens, Nieuw Leven in het Veen, duikt overal in Wijdemeren op. In Loosdrecht, in Ankeveen en in Kortenhoef.

persbericht

Afronding werkzaamheden Hollands Ankeveen

Natuurmonumenten rondt vanaf woensdag 19 oktober de werkzaamheden in natuurgebied Hollands Ankeveen, onderdeel van de Ankeveense plassen, af.

De werkzaamheden vinden plaats aan het Hollands End (westzijde) op percelen achter de huizen. In het gebied wil Natuurmonumenten blauwgrasland ontwikkelen. Door de voedselrijke bovenlaag te verwijderen (plaggen) krijgt blauwgrasland een grotere kans zich te ontwikkelen. Vooral omdat planten het grond- en kwelwater dan beter kunnen benutten. De karakteristieke planten en dieren van het laagveen krijgen dan weer een kans.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Van Oostrum Westbroek BV. Samen met de aannemer proberen we overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Hoewel de graafmachines alleen in het natuurgebied aan het werk zijn, zijn de machines op sommige locaties van de weg te zien en zullen machines vrijgekomen materiaal als grond en hout verwijderen via de weg. Deze zullen afgevoerd worden naar een agrarisch perceel aan het Stichts End net buiten het dorp. Hier wordt een perceel opgehoogd met de afgevoerde grond om het perceel beter beheerbaar te maken. Het perceel wordt weer ingezaaid met gras. De werkzaamheden lopen vanaf woensdag 26 oktober tot uiterlijk woensdag 9 november.

Ruimte voor bijzondere dieren en planten

Hollands Ankeveen is onderdeel van het grote laagveengebied de Oostelijke Vechtplassen. Laagveengebieden horen bij het oer-Hollandse landschap. Dit cultuurhistorisch landschap bestaat uit plassen, afgewisseld met bloemrijke veenweides, blauwgraslanden, wuivende rietkragen en moerasbosjes. De grote afwisseling zorgt ervoor dat het belangrijke overlevingsplekken zijn voor bedreigde vogels en bijzondere planten.

Natuurmonumenten voert in Ankeveen herstelmaatregelen uit om het de ontwikkeling van blauwgrasland weer te stimuleren. Karakteristieke planten zoals Blauwe Knoop, Spaanse Ruiter en Blauwe Zegge krijgen weer een kans. 

Nieuw leven in het veen

Omdat deze gebieden, met hun bijzondere natuur, tot de grootste en meest waardevolle laagveengebieden van Europa behoren, krijgen we een bijdrage van de Europese Commissie voor het laagveenherstelprogramma “New LIFE for Dutch Fens” ofwel Nieuw leven in het veen.

LIFE Nature is het Europese financieringsprogramma voor projecten die leefgebieden en plant- en diersoorten beschermen die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit. LIFE draagt bij aan de realisatie van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. De gebieden waar 'Nieuw leven in het veen' plaatsvindt, vormen elk op zich een onmisbare schakel in dit netwerk.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief