WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Horstermeer bij Raad v. State
Horstermeer, za 1 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De strijd van de bewoners van de Horstermeerpolder tegen het waterschap AGV, Natuurmonumenten en de Provincie ging gisteren verder voor de Raad van State.

In de krant van vandaag doet Jan van Ommen verslag van de zitting bij de Raad van State waar een nieuwe episode van de jarenlange strijd van de bewoners tegen AGV, Natuurmonumenten en nu even op de achtergrond, de provincie Noord-Holland plaats vond.

Plas Dras Dammetjes vs. droge voeten.

De strijd gaat nog altijd over het waterpeil in de polder. De bewoners willen het waterpeil in de polder op dezelfde hoogte houden conform de z.g. keur. Daarmee willen zij schade aan de fundering van hun woningen voorkomen door wisselende waterstanden. Natuurmonumenten heeft in het zuiden van de polder met dammetjes het waterpeil daar met 15 centimeter verhoogd, zeer tegen de zin van de bewoners in. Die zien de oppervlakte water die regenval kan opnemen door de acties van Natuurmonumenten verkleind, waardoor het risico op schade en natte voeten toeneemt.

Traploos gemaal maalt alles weg

Eén van de problemen met de Horstermeerpolder is gelegen in de verhoging van het peil door Natuurmonumenten, het tweede probleem is de bemaling. In het verleden stond er een gemaal dat al vooruit begon te bemalen als de persoon die daar toezicht hield naar het weerbericht keek en dacht dat het wel eens overvloedig zou kunnen gaan regenen. Er staat nu een nieuw gemaal, waarvan de heer Tijssen van AGV beweert dat dat gemaal  traploos verstelbaar meer of minder bemaalt en zich zo aanpast aan de regenval van dat moment. Ergo, zo stelt AGV, het waterpeil blijft gegarandeerd stabiel, dammetjes van Natuurmonumenten of niet.

Prof. Schultz vs. Tijssen

AGV neemt nog een maatregel om te voorkomen dat water uit het zuidelijke deel van de polder niet overstroomt naar de rest van de polder, door de dammetjes en handmatig bediende stuwen te sluiten bij hevige regenval, om te voorkomen dat de rest van de polder niet meteen onderloopt. De polderbewoners geloven er niets van, daarin gesteund door Prof. Bart Schultz, die een studie maakte van de Horstermeerpolder en de verklaring van de heer Tijssen van AGV naar het rijk der fabelen verwees. Ook een traploos gemaal houdt hevige regenval niet bij en zal niet voorkomen dat er schade ontstaat en bewoners zelfs natte voeten kunnen krijgen. Jan Zwagerman betoogde dat er 40 hectare oppervlaktewater nodig is voor voldoende berging bij zware buien. De dammetjes van Natuurmonumenten versperren 240 hectare bergend vermogen van de totale oppervlakte van de polder (600 hectare).

Over enkele weken volgt de uitspraak van de Raad van State en wordt duidelijk of het peil in de hele polder gelijk wordt aan de keur, of dat Natuurmonumenten de dammetjes voor de omstreden plas-dras zetting van de polder mag voortzetten.

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief