WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Help, de Polder Verzuipt!
Horstermeer, ma 14 oktober 2013

Twitter had het druk de afgelopen 24 uur. Terwijl het waterpeil in de Horstermeer angstwekkend steeg was de dijkgraaf van het waterschap onbereikbaar.

Noodkreten

Het meest liet Marianne Zwagerman (MZ) van zich horen. De ene na de andere tweetnoodkreet van haar en anderen vloog het net op.

  • Dat AGV/Waternet niet te bereiken was.
  • Dat het grondwater angstig snel steeg.
  • Dat de ratten over de weg liepen om een goed heenkomen te zoeken.
  • Dat Zwagerman twee grote pompen klaar had staan, maar dat daar door Waternet geen gebruik van werd gemaakt.
  • Dat de peilstokken inmiddels compleet onder water staan omdat het peil met ca. 60 cm overschreden is.

AGV werd Wakker

Burgemeester Martijn Smit nam vanochtend poolshoogte en twitterde dat de zaak onder controle gebracht werd. De brandweer was de hele nacht in touw.
En ja hoor, ook AGV kwam vanmiddag ook in de lucht. Zij twitterden: "Extreem veel neerslag dit weekend. Gemalen werken goed. #waterpeil daalt." Ze hebben opgemerkt dat er veel regen is gevallen en melden dat de gemalen goed werken. Een hele geruststelling om dat te lezen. Wij dachten even dat ze niets gemerkt hadden en het gemaal uit stond.

NM maakt er een potje van

Op RTVNH was Marianne Zwagerman te horen die de oplossing met kleine pompen en tractoren vergeleek met een zwembad leegzuigen met een rietje. Om negen uur vanochtend kwam prof. dr. ir. Bart Schultz, de steun en toeverlaat van de Horstermeerbewoners, een kijkje nemen. Hij heeft op RTVNH geen goed woord over voor Natuurmonumenten. Het bleek dat er door NM geen onderhoud aan de sloten wordt gepleegd, waardoor het water niet snel genoeg weg kan lopen. Op Twitter leidde dat tot een woordenwisselingetje tussen Marianne Zwagerman en een NM medewerker die kennelijk de jarenlange voorgeschiedenis niet, of niet goed kende. MZ twittert boos: "@Natuurmonument we hebben jullie bijna met fysiek geweld tot onderhoud moeten dwingen in 2010. Dus klets niet zo dom." (Zie ook het WWK archief over de Horstermeer vanaf 2001.)
In één van de tweets van Marianne Zwagerman kwamen wij onderstaande foto tegen. Was het al zo erg met de rampspoed dat het verkeer van de Middenweg met koeien en al de Vaart in glijdt? Nee, het is gewoon een hele schuine plaat....


Foto: Tweet MZ.

Vanmiddag maakten wij een rondje langs sluis 't Hemeltje, langs de Vecht en over de Middenweg om de boel in ogenschouw te nemen. Inderdaad staat het water in de polder akelig hoog. Sommige weilanden staan half onder en de sloten zijn tot de rand toe gevuld. Het hoofdvaart die langs de Middenweg naar het gemaal loopt staat op het oog een centimeter of tachtig hoger dan normaal.


Met vijf "rietjes" wordt het Hilversums Kanaal en de Kortenhoefse polder leeggezogen.

Bij 't Hemeltje stonden drie tactoren pompen aan te drijven om water uit het Hilversums Kanaal de Vecht in te pompen. Bij het gemaal van de Horstermeer aan het begin van de Middenweg stond een grote kraan die bezig was met dikke stalen pijpen. Er wordt een extra pomp van 6000 kuub/uur bijgeplaatst. Dat leidde tot een tweet van Marianne Zwagerman, waarin zij schreef dat er een pomp bijgezet werd en dat het water per uur een centimeter zal zakken. "Zestig uur te gaan dus." (Zie ook de RTVNH site.)


De Kortenhoefse polder wordt leeggepompt.

Dossier Horstermeer

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief