WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Blij met Witte Huishoudhulp
's-Graveland, do 12 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Jack Bezemer van ZorgMies Nederland Gooi en Vechtstreek is blij met de 10 euro HHT (Huishoudelijke Hulp Toelage) subsidieregeling van de regio Gooi en Vechtstreek.

Lees ook

10052016 Subsidie Witte Werkster

persbericht

Huishoudelijke Hulp Toelage is meer dan Schoonthuis.nl
De andere aanpak van ZorgMies Nederland Regio ‘t Gooi

De Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) in de Gooi en Vechtstreek is veel meer dan de website schoonthuis.nl. "De huishoudelijke hulp is veel breder dan dat", zijn de woorden van Jack Bezemer, directeur van ZorgMies Nederland Gooi en Vechtstreek. “we kunnen nu juist ouderen ondersteunen langer zelfstandig te wonen en mantelzorgers ontlasten met deze regeling, ik vind dat de klant de regie moet hebben."

Hij realiseert zich dat het als managers jargon klinkt, maar de visie van ZorgMies echt gericht is op de cliënt. Behoefte gaat boven aanbod. “Natuurlijk maken we schoon als men dat wenst, en toch, persoonlijke contact hebben met de persoon die bij je over de vloer komt is zo belangrijk. En de behoefte aan persoonlijke aandacht, een gesprek, is zo groot bij ouderen. Wij doen nog zoveel meer, omdat we niet denken in spreadsheets met productnummers", geeft Bezemer aan. "Het is ook belangrijk een luisterend oor en ondersteuning te bieden of een boodschap te doen voor iemand die niet meer zo mobiel is. Je moet echt kijken naar de behoefte van de cliënt. Als die behoefte meer persoonlijk contact is dan zorgen we daarvoor. Desnoods lappen we die ramen volgende week wel", is het voorbeeld dat de directeur geeft.

Met deze filosofie van de startende onderneming onderscheidt ZorgMies Nederland zich. Bezemer gelooft in deze aanpak. Volgens hem werkt het goed. Sinds oktober, toen het bedrijf werd opgericht, staat de teller al op zestien vestigingen. Naast de Gooi en Vechtstreek is ZorgMies onder andere actief in Flevoland, Rotterdam, Zeeland en Friesland. Wel voelt de directeur zich een beetje de vreemde eend in de bijt in de wereld van het sociaal domein als het aankomt op de HHT. Dit omdat bij ons de sociaal emotionele beleving van de cliënt zo’n belangrijke rol speelt.

Schoonthuis.nl ging op 1 april in de lucht. Via deze website kunnen inwoners van de Gooi en Vechtstreek hier een gesubsidieerde huishoudelijke hulp inhuren. De gemeenten betalen 10 euro per uur als bijdrage. ZorgMies Regio ’t Gooi is een van de aanbieders.

Mensen verbinden is wat Bezemer graag wil. Zorgen voor zingeving en het tegengaan van eenzaamheid is zijn grote drive. Daar is de bedrijfsfilosofie dan ook op gebaseerd. Dat houdt in dat een cliënt kan rekenen op hulp, ondersteuning en begeleiding die persoonlijk contact als eerste prioriteit heeft. De directeur zegt zijn personeel daarop grondig te selecteren. Daarnaast is er vooraf eerst een ontmoeting met Bezemer, de huishoudelijke hulp en de cliënt om te kunnen kijken of het klikt.

Maar verbinden is voor hem ook mensen die zorg nodig hebben in contact brengen met de juiste instanties. Dat is nog wel beetje een zoektocht en om privacy redenen is dat ook lang niet even makkelijk. En in enkele gevallen blijkt Bezemer zelf het bindmiddel te zijn van de 'positieve gezondheid’ in de lijn van de visie van arts en onderzoeker Machteld Huber. Hij is zelf bevriend geraakt met zijn eerste cliënt; een man van 99 jaar oud die hij nu iedere maand twee keer bezoekt om te praten over vroeger. "Dat is mijn manier van werken. Ik merk dat ik daar zoveel voor terugkrijg", zegt hij met een brede glimlach.

Die signaleringsfunctie, het oog voor de situatie van een zorgbehoevende, was vorig jaar nou net een van de hete hangijzers bij de HHT. In de oorspronkelijke plannen van de regionale wethouders sociaal domein was deze functie eruit gehaald. Tevens zou ontslagen zorgpersoneel terechtkomen in een schoonmaak-cao. Dat leidde tot heel veel kritiek en verzet, waaronder Tweede Kamervragen van de SP-fractie aan staatssecretaris Martin van Rijn en protesten van de FNV, Actiz, WMO-raad en SP Hilversum.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief