De VVD stelde vragen over de claim van Gerard Kemp op grond van hem die de gemeente in gebruik heeft. Landje pik door de gemeente dus voor de verandering.
Update 9 juni 10.22: Enige spelfouten verbeterd en tekstueel qua leesbaarheid wat verbeterd. Inhoudelijk geen verschil.
Op 13 april stuurde Gerard Kemp, een getergde inwoner van Kortenhoef, een brandbrief aan de gemeenteraad. Eind 2011 zond hij een brief naar de gemeente over grond die zijn eigendom was, maar waarop de gemeente een trottoir had aangelegd. Hij wilde weten wat de gemeente in het kader van het revindicatieproject voor hem kon betekenen. Wilde de gemeente zijn grond ontruimen, huren of kopen? Dezelfde vraag die Wijdemeren eind 2010 aan ruim zeshonderd inwoners had gesteld met de eis om binnen een maand antwoord te geven.
Langzaam geplet
Dat liep in dit geval wat anders. Gerard Kemp kreeg, na een formele klacht, op 8 december 2015 (bijna vier jaar later) antwoord op zijn brief van 2011. Omdat hij niet tevreden was met het antwoord schakelde hij een jurist in die bij een gesprek met wethouder Joep Frijdal was op 28 januari van dit jaar. De brief van Kemp leest als een klassiek geval van Kafka of, zo u wilt, de Paarse Krokodil. Een instantie gekluisterd in de zelf bedachte interpretatie van regels waarmee de burger langzaam geplet wordt.
Kloof
De VVD, die zich steeds hard heeft gemaakt voor het bestrijden van revindicatie-onrecht zette de brandbief op de agenda van de commissie REO van 11 mei. Omdat die commissie qua tijd volledig uit de hand liep en de vragen niet aan bod kwamen steldede VVD schriftelijke vragen aan het college over de brandbrief. Het lukte de eigen VVD-wethouder de afgelopen maanden na vier jaar nog steeds niet om snel een antwoord op die vragen te geven. (Daarmee werd de kloof tussen de VVD-fractie en zijn wethouder blootgelegd.)
Laatste agendapunt
Nu burgemeester Martijn Smit de portefeuille van ex-wethouder Frijdal waarneemt, is er een schriftelijk antwoord gekomen op de vragen van de VVD. Dat antwoord staat in het raadsinformatiesysteem geagendeerd als laatste agendapunt voor de commissievergadering van 22 juni. (Waarmee de kans groot is dat het agendapunt weer zo laat aan de orde komt dat de voorzitter de vergadering sluit en het punt verdaagt tot na de vakantie. Net zoals op 11 mei gebeurde. Het lijkt gewoonte te worden om lastige punten op die manier door te schuiven en onschadelijk te maken.)
Over de antwoorden
Er staan enkele opmerkelijke zaken in de antwoorden die het college geeft.
Zo kan de portefeuillehouder niet zeggen of de claim van Kemp terecht is of niet, terwijl er toch al ruim vier jaar over het antwoord op die vraag gedaan is, inclusief een onderhoud met wethouder Frijdal in januari. Burgemeester Smit gaat nog met Gerard Kemp in gesprek en zal daarna uitsluitsel geven.
Op de vraag van de VVD of indertijd aan het kadaster opdracht is gegeven om alle "ingepikte" grond in kaart te brengen, dus ook die waar de gemeente grond van burgers inpikte, is het (eenzijdige) antwoord dat daar nooit naar is gekeken.
Terwijl al op 5 februari 2014 door de heer Van Rijn van de Cannenburgerweg werd verklaard dat hij zeer verbaasd was over de schaamte van het gemeentebestuur. Hij zei toen: "Wijdemeren gebruikt al jaren een lange strook grond van mij langs het fietspad naar Ankeveen. Die wilden ze ooit voor 1 euro van me kopen. Nu vraagt u 159 euro de m2 voor een ander stukje grond van mij. Kan ik dan ook die strook aan u verkopen voor 159 euro de m2?".
Er is dus wel gekeken naar door de burger "ingepikte" grond, maar niet naar door de gemeente "ingepikte" grond.
Terwijl het toch zeer voor de hand had gelegen om dan maar meteen compleet schoon schip te maken.
Het college antwoordt dat men niet van plan is om met eigenaren van grond, die de gemeente gebruikt, in overleg te treden, omdat men die eigenaren niet kent.
Wel schrijft burgemeester Martijn Smit dat hij bereid is om eigenaren van grond die de gemeente in gebruik heeft en waarvan de eigendom niet verjaard is, onder dezelfde voorwaarden als burgers die grond kopen, huren of ontruimen, te behandelen.
Dus, mocht de gemeente uw grond gebruiken, dit is uw kans! Meldt u aan.
Dossier Revindicatie |